Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31

Święta to piękny czas, gdzie w domu pachnie świeżą choinką, porządkami, wypiekami, prezentami, a za oknem widać opadające białe płatki śniegu. Niedługo rozlegnie się dzwonek do drzwi i przyjadą do nas najbliżsi - rodzina, przyjaciele. Nie ma nic bardziej wzniosłego, by uczcić ten czas uroczystą wigilią. Od pokoleń wieczór ten rządzi się swoimi prawami.


W tradycji zapisały się też potrawy, które mają swoją symbolikę np. mak ma zapewnić nam bogactwo. Także ich ilość nie jest obojętna – powinno być ich dwanaście tak jak liczba apostołów czy jak mówią inni liczba miesięcy.


Chciałam Państwu przytoczyć dania - te najczęściej się powtarzające, a także pokazać jak wygląda ich kaloryczność. Pamiętajmy o kilku wskazówkach:
  • Jeśli w waszym przepisie widnieje olej to, gdy ma być on do sałatki, dodaj olej słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, jeśli ma być poddany wysokiej temperaturze używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  • Smalec zastąp oliwą.
  • Używaj cynamonu, majeranku, kminku pomagają lżej trawić, podnoszą powoli poziom glukozy we krwi.
  • Biały cukier staraj się go zastąpić miodem lub stewią.
  • Jedz jak najmniejsze porcje – potrawy poddawaj degustacji ;)
  • Używaj produktów ekologicznych.
  • Ryby kupuj z hodowli certyfikowanych, a nie z marketu. Podaję przepis na karpia dla tradycjonalistów, ale warto też pomyśleć o jego zastąpieniu łososiem, halibutem, czy pstrągiem – mają o wiele więcej fosforu, potasu i kwasów omega 3 niż karp.
    Czyż tego wieczoru nie warto wprowadzić jednej z kluczowych zasad każdej zdrowej diety: JEDZ Z  UMIAREM – MAŁO, A  CZĘSTO! Tradycja nakazuje, by skosztować każdej potrawy znajdującej się na wigilijnym stole. Tak, tak… Pani dietetyk tego wieczoru na to pozwala. Jednak nie zapomnijcie spakować do waszych walizek ciepłych czapek, rękawic, butów, a może sanek, nart, by po tym ucztowaniu spędzić czas aktywnie, dalej świętując, ale na świeżym powietrzu. W końcu my ekorodzice powinniśmy o tym dobrze pamiętać ;)


    Groch z kapustą – składniki:
    • 250 g grochu białego                                                   Czas przygotowania: ok. 1 godziny
    • 750 g kiszonej kapusty                                                 Moczenie: 12 godzin
    • Duża cebula                                                                Ilość porcji: 6-8
    • Łyżka kminku                                                              Wielkość porcji: 150-200 g
    • Pół łyżeczki mielonej papryki                                           Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól do smaku
    Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku! Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut. Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką. Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.


    Przeczytaj także:

    Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

    Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

    Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
    Zupa migdałowa

    Zupa migdałowa

    O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
    Smażony bakłażan

    Smażony bakłażan

    Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »
    Kisiel z mirabelek

    Kisiel z mirabelek

    Mirabelki zawierają mnóstwo cennych witamin i dużą ilość błonnika. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, rozwiązując między innymi problemy z zaparciami. Jednak w surowej formie nie zawsze są zachęcające dla najmłodszych. A może kisiel?... więcej »
    Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

    Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

    Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »


    Komentarzy: 1
    {opis}
    17.12.2011 20:51 - hetmanka
    Groch z kapustą? Przecież to rozdyma jak... nie powiem co!
    Najlepsze prezenty świąteczne
    zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
    praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
    dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
    karta podarunkowa
    inne

    Kategorie Blogów