Kompot z suszu, czyli owoców suszonych
– składniki:
-
dowolna ilość suszonych owoców Czas przygotowania: ok. 30 minut
- miód Moczenie: minimum 2 godziny
- Przyprawy: Kaloryczność napoju: 100 ml = 30 kcal
- cynamon,
- imbir,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon
- woda w ilości takiej, by przykrywała owoce na wysokość 2-3 cm
Owoce suszone – mogą być dowolne, ulubione: śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki itd…Zalać taką ilością wody, by znajdowała się ona ok. 2-3 cm ponad suszem. Moczyć tak około 2 godziny. Po tym minimalnym czasie gotujemy około 20 minut. Smakujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Ja proponuję miód – poza słodkim smakiem ma wartości antybakteryjne.
Karp faszerowany jabłkami
– składniki:
- 2,5 kg karpia (2 sztuki) Czas przygotowania: ok. 20 minut
- 1 kg winnych jabłek Kaloryczność napoju: 100 g = 100 kcal
- 3 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 1 cytryna pokrojona w ósemki
Sprawione karpie umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą morską, przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Farsz: Obrane jabłka zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziać ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, posmarować masłem, piec na grillu lub w gorącym piekarniku, skrapiając stopionym masłem. Podawać obłożony kawałkami cytryny.
Kluski z makiem i bakaliami
– składniki:
- 300 g makaronu najlepiej typu łazanki Czas przygotowania: ok. 90 minut
- 100 g miodu Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal
- 300 g maku Ilość porcji po 50 g: 12
- 150 g bakalii (orzechy, figi, daktyle, migdały, rodzynki)
- 1,5 l mleka
Odmierzoną porcję maku zalać mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć palcami. Następnie zmielić – najlepiej 2 razy. Posiekane uprzednio bakalie wraz z miodem połączyć z makiem.
Postna kapusta z grzybami
– składniki:
- 1000 g kiszonej kapusty Czas przygotowania: ok. 90 minut
- 3 cebule ok. 500 g Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal
-
500 g suszonych grzybów Ilość porcji po 100 g: 20
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w wodzie, w której w dalszej kolejności gotujemy przez 30 minut grzyby. Po wyjęciu z wywaru pokroić je w paski i połączyć z posiekaną kapustą. Następnie dalej gotować ok. 40 minut. Cebule zarumienioną na oleju dodać do całości i doprawić solą i pieprzem, gotując do miękkości.
Pierogi z grzybami – składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki Czas przygotowania: ok. 90 minut
- 1/3 szklanki wody zimnej Kaloryczność potrawy: 100 g = 300 kcal
- 3/4 g szklanki wrzątku Ilość porcji po 100 g: 6-8
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 100 g cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Ciasto przygotowujemy odmierzając mąkę, a następnie dodać do niej wrzątek, który zaraz przelać zimną wodą, przemieszać łyżką i zagniatać. Po 20 minutach spędzonych pod przykryciem ponownie urabiać ciasto i pozostawić na kolejne 20 minut, by ciasto dojrzało.
Grzyby namoczyć w wodzie, gdy zmiękną należy je zmielić, dodać do nich posiekaną cebulę, jajko i olej. Formować pierożki i wrzucać na wrzątek.