Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31
Kompot z suszu, czyli owoców suszonych – składniki:
  • dowolna ilość suszonych owoców                                    Czas przygotowania: ok. 30 minut
  • miód                                                                           Moczenie: minimum 2 godziny
  • Przyprawy:                                                                   Kaloryczność napoju: 100 ml = 30 kcal
    • cynamon,
    • imbir,
    • goździki,
    • gałka muszkatołowa,
    • kardamon
  • woda w ilości takiej, by przykrywała owoce na wysokość 2-3 cm
Owoce suszone – mogą być dowolne, ulubione: śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki itd…Zalać taką ilością wody, by znajdowała się ona ok. 2-3 cm ponad suszem. Moczyć tak około 2 godziny. Po tym minimalnym czasie gotujemy około 20 minut. Smakujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Ja proponuję miód – poza słodkim smakiem ma wartości antybakteryjne.


Karp faszerowany jabłkami – składniki:
  • 2,5 kg karpia (2 sztuki)                                                  Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • 1 kg winnych jabłek                                                      Kaloryczność napoju: 100 g = 100 kcal
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
Sprawione karpie umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą morską, przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Farsz: Obrane jabłka zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziać ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, posmarować masłem, piec na grillu lub w gorącym piekarniku, skrapiając stopionym masłem. Podawać obłożony kawałkami cytryny.


Kluski z makiem i bakaliami – składniki:
  • 300 g makaronu najlepiej typu łazanki                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 100 g miodu                                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 300 g maku                                                                  Ilość porcji po 50 g: 12
  • 150 g bakalii (orzechy, figi, daktyle, migdały, rodzynki)
  • 1,5 l mleka
Odmierzoną porcję maku zalać mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć palcami. Następnie zmielić – najlepiej 2 razy. Posiekane uprzednio bakalie wraz z miodem połączyć z makiem.


Postna kapusta z grzybami – składniki:
  • 1000 g kiszonej kapusty                                                  Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 3 cebule ok. 500 g                                                         Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 500 g suszonych grzybów                                                Ilość porcji po 100 g: 20
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w wodzie, w której w dalszej kolejności gotujemy przez 30 minut grzyby. Po wyjęciu z wywaru pokroić je w paski i połączyć z posiekaną kapustą. Następnie dalej gotować ok. 40 minut. Cebule zarumienioną na oleju dodać do całości i doprawić solą i pieprzem, gotując do miękkości.


Pierogi z grzybami – składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki                                                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 1/3 szklanki wody zimnej                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 300 kcal 
  • 3/4 g szklanki wrzątku                                                     Ilość porcji po 100 g: 6-8 
Składniki na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Ciasto przygotowujemy odmierzając mąkę, a następnie dodać do niej wrzątek, który zaraz przelać zimną wodą, przemieszać łyżką i zagniatać. Po 20 minutach spędzonych pod przykryciem ponownie urabiać ciasto i pozostawić na kolejne 20 minut, by ciasto dojrzało. Grzyby namoczyć w wodzie, gdy zmiękną należy je zmielić, dodać do nich posiekaną cebulę, jajko i olej. Formować pierożki i wrzucać na wrzątek.




Komentarzy: 1
{opis}
17.12.2011 20:51 - hetmanka
Groch z kapustą? Przecież to rozdyma jak... nie powiem co!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów