Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią – składniki:
- 2 filety śledziowe Czas przygotowania: ok. 10 minut
- 1 czerwona cebula Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
- Sok z cytryny Ilość porcji po 50 g: 10
- Posiekana natka pietruszki
- 1,5 łyżki oliwy
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 3-4 cienkie plasterki cytryny
Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem; cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą cukru, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny.
Kutja – składniki:
- ½ szklanki maku Czas przygotowania: ok. 50 minut
- ½ szklanki ziaren pszenicy Kaloryczność potrawy: 100 g = 500 kcal
- 1/4 szklanki miodu Ilość porcji po 40 g: 8
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów
- 1,5 łyżki sparzonych wrzątkiem rodzynków
- Po 2-3 fig i daktyli
- ½ szklanki mleka
- Szczypta soli
- Skórka z cytryny
Namoczoną poprzedniego dnia pszenicę ugotować, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Gdy miękka – osączyć na sicie. Umyty mak zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, po czym przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę z najdrobniejszą siatką. Połączyć mak z ugotowana pszenicą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać w salaterce, obłożoną łamańcami. Im więcej miodu i bakalii, tym kutia lepsza.
Barszcz z uszkami – składniki na ciasto:
- jak przygotowanie pierogów j.w. Czas przygotowania: ok. 120 minut
- Składniki na barszcz: Kaloryczność potrawy:
- buraki 100 g 100 g barszczu = 30 kcal
- 2 ziarnka ziela angielskiego 100 g uszek: 300 kcal
2 kg
- Listek laurowy Ilość porcji barszczu 100 g: 30
Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce z grubymi otworami, a następnie wrzucić do garnka wraz z przyprawami. Dolać ok. 3 litrów wody i gotować, aż zmiękną.
Wigilijna zupa grzybowa – składniki:
- 50 g suszonych grzybów Czas przygotowania: ok. 60 minut
- włoszczyzna Kaloryczność potrawy: 100 g = 30 kcal
- sól, pieprz
Namoczyć grzyby na noc, a następnie pokroić je w paski i połączyć je z włoszczyzną i przygotować czysty wywar, gotując aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Taka wersja zupy jest najmniej kaloryczna. Toteż zachęcam, by zup nie zaprawiać śmietanami, zasmażkami, mąką czy też jajkiem. Tę także można podać z uszkami.
Kulebiak z farszem z grzybów i kiszonej kapusty – składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej Czas przygotowania: ok. 120 minut
- 300 g drożdży Kaloryczność potrawy: 100 g = 350 kcal
- 2 żółtka
- 50 masła roślinnego
- sól
- utarta gałka muszkatołowa
- ½ szklanki ciepłego mleka
Farsz z grzybów i kiszonej kapusty przygotować, dać jak na pierogi.
Ciasto przygotowujemy w następujący sposób. Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodając szczyptę cukru. Następnie łączymy pozostałe składniki i wyrabiamy przez ok. 3 minuty, a następnie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcie. Następnie ciasto rękoma rozkładamy w kształt prostokąta i wykładamy gorący farsz, starając się zamknąć go ładnym warkoczem. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez 35-40 min w temp. 160C.
Zupa migdałowa – składniki:
- 100 g ryżu Czas przygotowania: ok. 60 minut
- 150 g migdałów Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
- 1 litr mleka
- 60 g rodzynek
- 5 g masła
- 4 łyżki stewii (tzw. zdrowy cukier)
Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Autor artykułumgr inż.
Joanna KoszewskaSpecjalista ds. Żywienia i Dietetyki
Kontakt:Diet-Point. Profesjonalne usługi dietetyczne
www.dietetyka.waw.plkom. 501829922
biuro@dietetyka.waw.pl