„Słodka śmierć” – gdyby pokusić się o krótkie zdefiniowanie substancji, jaką jest aspartam, można by określić ją powyższymi słowami. Doprecyzowując, dodałabym, że „powolna”…
fot. www.sxc.hu
Aspartam to chemiczny dodatek do żywności, znany jako niskokaloryczna alternatywa dla cukru, który kryje się pod
symbolem E951. Ale można znaleźć go także pod nazwami:
- NutraSweet,
- Equal,
- Spoonful,
- Equal-Measure,
- Sugar Free,
- Canderel.
Tę słodką alternatywę wynaleziono przypadkowo w 1965 r. podczas testowania leku na wrzody żołądka. Zachłyśnięcie się faktem odkrycia „super dietetycznego środka” (i zapewne wizją zbicia fortuny) zaowocowało wprowadzeniem w
1974 r. aspartamu jako
dodatku do suchej żywności. Jednak czujne społeczeństwo, bardzo szybko zareagowało na próbę przemycania sztucznych dodatków pod etykietką „zdrowia”. Sprzeciw przeciwko zastosowaniu aspartamu na masową skalę wniósł najpierw lekarz
neurolog Dr John W. Olney, potem prawnik organizacji "Consumer"
James Turner. Doprowadzono także do dochodzenia, z którego wynikało, że jest to substancja szkodliwa, niebezpieczna dla zdrowia. Wycofano go po paru miesiącach od wprowadzenia na rynek.
Jednak w latach osiemdziesiątych firmę, która zajmowała się badaniami nad szkodliwością aspartamu, kupił koncern Monsanto… Od tej chwili aspartam oficjalnie przestał wzbudzać obawy co do szkodliwości jego zastosowania i zaczęto stosować go intensywnie na masową skalę. Obecnie
E951 mamy możliwość spożywania w przeróżnych produktach od
gum do żucia, poprzez
napoje, soki, kisiele, piwo, chrupki aż po
leki, w tym także
środki na kolkę dla niemowląt, które można stosować już
od 1 dnia życia!Aspartam jest
reklamowany jako jeden z koniecznych składników diety redukcyjnej mającej poprawić stan zdrowia osób z nadwagą. Natomiast spożywanie produktów zawierających ten składnik ma zapobiegać otyłości czy cukrzycy.
Jednak w 1994r.
ujawniono raport US Department of Health and Human Services, w którym wynotowano kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam, m.in.:
- przybieranie na wadze,
- bóle głowy/migreny,
- zawroty głowy,
- napady epilepsji,
- nudności,
- drętwienia,
- skurcze mięśni,
- wysypki,
- depresje i wiele innych.
W tekście można znaleźć odnośniki do wyników kilku wyrywkowych badań, które sugerują występowanie związków pomiędzy spożywaniem aspartamu a
chorobami układu limfatycznego czy rakiem mózgu. Jednak nie ma na to niezbitych dowodów – do tej pory nie przeprowadzono dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły tym doniesieniom. Mimo to podane do publicznej wiadomości podejrzenia budzą wątpliwości, wywołują niepokój i doprowadzają do licznych dyskusji na temat tego związku chemicznego.
Niestety, sprawa z aspartamem nie jest nagłaśniana. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Jest to BARDZO popularny związek, dodawany do BARDZO wielu produktów, a wszelkie „pomówienia” szkodzą interesom koncernów go produkujących i stosujących.