Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…
BARWNIKI grupa E100 - sprawiają, że żywność wygląda bardziej apetycznie oraz spełnia oczekiwania konsumentów dotyczące wyglądu niektórych produktów.
SYMBOLE E |
WYSTĘPOWANIE |
DZIAŁANIE |
E102 tartrazyna |
Często dodawana do sztucznych miodów i napojów w proszku. |
Jest szczególnie niebezpieczna dla astmatyków i osób uczulonych na piryny. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Zabroniona w Polsce.
|
E104 żółcień chinolinowa |
Można ją znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci, naturalnych sokach i innych napojach bezalkoholowych, dżemach, margarynie, a także ciastach i ciasteczkach. |
Może działać jako wyzwalacz histaminy. U szczurów wywołuje raka wątroby. |
E162 betamina |
Jw. |
Może powodować reakcje alergiczne. |
E110 żółcień pomarańczowa |
Dodatek do dżemów, żeli, gum do żucia, osłonek leków. |
Możliwe działanie rakotwórcze. Badania w toku. |
E120 karmina |
Występuje w wielu produktach. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. |
Niebezpieczny dla alergików (kosmetyki). |
E122 azorubina |
Stosowana w dżemach, marmoladach, budyniach, lodach. |
Może powodować reakcje alergiczne. |
E123 barwnik amoniakalny |
Dodatek do dobarwiania alkoholi i ikry ryby. |
Niebezpieczny dla alergików. |
E124 róż koszenilinowa |
Dodatek do wędzonych ryb oraz pudrowych smakołyków. |
Niebezpieczny dla alergików. |
E127 |
Dopuszczona w przetwórstwie wyłącznie do barwienia wiśni koktajlowych lub kandyzowanych. |
Niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą! |
E131 błękit patentowy |
Używany w kosmetykach oraz drażetkach. |
Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy. Podejrzany o działanie rakotwórcze. |
E142 zieleń lisaminowa |
Służy do barwienia groszku konserwowego i sosu miętowego. |
Może powodować astmę, anemię, wysypki i bezsenność. |
E150 karmel |
Można go znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci. |
Może powodować reakcje alergiczne. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne. |
Barwniki zabronione w UE |
E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E171 |
Podejrzane barwniki (badania w toku) |
E141, E151, E173 |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.