SYMBOLE E |
WYSTĘPOWANIE |
DZIAŁANIE |
E210-19 kwas benzoesowy oraz benzoesany |
Napoje bezalkoholowe, piwo, sosy do sałatek, kwaśne produkty. |
Uważane za substancje rakotwórcze. |
E220-28 dwutlenek siarki oraz siarczyny |
Suszone owoce, wiórki kokosowe, nadzienia owocowe, przyprawy. |
Powodują reakcje alergiczne - zakłócają pracę jelit, niszczą witaminę B12, mogą wywoływać ataki astmy. |
E230 dwufenyl E231 ortofenylofenol E232 ortofenyl sodu E233 2,4-thiaxolyl |
Stosowany przede wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze difenylu, który (powoli wnikając przez skórkę) może być obecny w owocach. |
Zakłócają czynności skóry. Wrażliwość na jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą ilością owoców cytrusowych, np. przy transporcie. |
E239 heksamina |
Różne produkty. |
Uważana za substancję rakotwórczą. |
E249-52 azotyny oraz azotany |
Przetworzone mięsa, np.: kiełbasy, boczek, szynka, wędzone ryby. |
Przekształcają się w potencjalnie rakotwórcze nitrozoaminy. Szczególnie niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem. |
SYMBOLE E | WYSTĘPOWANIE | DZIAŁANIE |
E310-12 galusany |
Płatki ziemniaczane oraz guma do żucia. |
Mogą powodować wysypki. |
E320-21 BHA/BHT |
Żywność, która musi być zabezpieczona przed jełczeniem występujących w niej tłuszczów, np. frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe. |
Zwiększają poziom cholesterolu we krwi. |
E330 kwas cytrynowy |
Różne produkty. |
Uważany za substancję rakotwórczą. |
E338-341 kwas ortofosforowy oraz sole sodowe, wapniowe i potasowe tego kwasu |
Napoje, sery, proszek do pieczenia. |
Mogą zakłócać trawienie. |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.