Gdzie go można znaleźć?Od 1993 r. FDA (ang. Food and Drug Administration – Agencja ds. Żywności i Leków) zezwala na stosowanie tej substancji:
- w napojach zaprawianych słodem,
- płatkach śniadaniowych,
- zimnych deserach i nadzieniach,
- w miękkich i twardych cukierkach,
- napojach bezalkoholowych, herbatach,
- sokach owocowych koncentratach,
- wyrobach piekarniczych,
- wszelkiego rodzaju polewach,
- lukrach i nadzieniach do tych wyrobów.
Czy istnieje bezpieczna dla zdrowia alternatywa dla cukru?
Stevia – roślina, której sproszkowane liście używano od stuleci jako alternatywnego słodzika. Od 2008 r. dopuszcza się ją do sprzedaży na terenie USA, jednak nie w Krajach UE. Rozpowszechniona w krajach dalekiego wschodu (w Japonii od ok. 40 lat). W Polsce dostępna oficjalnie tylko jako kosmetyk do pielęgnacji jamy ustnej.
Aspartam rakotwórcza słodycz – w materiale ukazane są wywiady z lekarzami, prawnikami, adwokatami oraz ludźmi z problemami zdrowotnymi związanymi z aspartamem. Długoterminowe stosowanie tej substancji może stworzyć tykającą bombę w organizmie i doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Używanie aspartamu w ogromnym zakresie związane jest z chorobami neurologicznymi, wliczając (jednak nie tylko):
- raka mózgu,
- chorobę Lou Gehriga (stwardnienie zanikowe boczne),
- chorobę Gravesa-Basedowa,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- stwardnienie rozsiane
- epilepsję.
Zobacz fragment:
Inne filmy:
-
We Become Silent
-
Sweet Misery
-
Sweet Remedy
Źródło: www.stopcodex.pl, www.eioba.pl, film dokumentalny "Rakotwórcza słodycz" wyświetlany na kanale Planete