Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy przepis na lemoniadę z arbuza? Podpowiadamy!
Jak wygląda przepis na lemoniadę cytrynową z miętą? Przygotowuje się ją z następujących składników:
Wyciskamy sok z cytryn, a następnie kroimy je na plastry. Rozcieramy miętę z cukrem i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż płyn ostygnie. W dzbanku umieszczamy lód i wlewamy do niego sok cytrynowy oraz syrop miętowy. Zalewamy całość zimną wodą i mieszamy.
Kolejna propozycja to przepis na pyszną lemoniadę pomarańczową. Do jej przygotowania można wykorzystać kuchenne urządzenia, jakimi są sokowniki parowe. Są one niezwykle praktyczne — pozwalają bowiem cieszyć się naturalnym smakiem owocowych napojów przez cały rok. Umieszczone w sokowniku składniki, pod wpływem parowy wodnej wytwarzają sok, co jest procesem w pełni naturalnym. Sprawia to, że nasz poniższy przepis na lemoniadę nie wymaga dodawania konserwantów czy sztucznych substancji.
Przepis na najlepszą lemoniadę pomarańczową prezentuje się następująco. Składniki niezbędne do jej wykonania to:
Przy pomocy sokownika wyciskamy sok z 3 pomarańczy i 1 cytryny, a następnie przelewamy go do dzbanka. W 1 szklance ciepłej wody rozpuszczamy cukier. Studzimy ją. Do soku dodajemy uprzednio posłodzoną wodę, jedną szklankę wody mineralnej, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz liście mięty i melisy. Wstawiamy lemoniadę na kilka godzin do lodówki. Serwujemy ją z dodatkiem kostek lodu.
Wiemy już jak przygotowywać orzeźwiające lemoniady. A w jaki sposób powinno się je serwować? Do tego celu doskonale nadają się między innymi szklane dzbanki do napojów. Są one przezroczyste, co pozwala na wyeksponowanie ich zawartości. W naczyniu wykonanym ze szkła znakomicie będzie się prezentowała między innymi orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem liści mięty. To jednak niejedyna zaleta takich dzbanków. Są one również odporne na zarysowania i wahania temperatur, łatwe w utrzymaniu w czystości i wolne od alergizujących substancji. Godne polecenia są w szczególności dzbanki wyposażone w specjalny wkład na owoce oraz kostki lodu, który skutecznie chłodzi napój na całej jego objętości.
W czym jeszcze może zostać zaserwowana orzeźwiająca lemoniada arbuzowa? Eleganckim, a jednocześnie praktycznym rozwiązaniem są karafki. Naczynia tego typu bardzo często posiadają zatyczkę chroniącą przed owadami oraz liśćmi, które mogłyby trafić do ich wnętrza podczas przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu.
Niezwykle modnym w ostatnim czasie naczyniem na lemoniadę są słoiki z kranem. Świetnie nadają się one zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i uroczystości, takie jak wesela w ogrodzie. Słoiki szklane tego typu są wyposażone w kranik, który pozwala na wygodne nalewanie napoju. Nierzadko posiadają one także praktyczny stojak zwiększający bezpieczeństwo użytkowania. Takie słoiki na lemoniadę najczęściej mają pojemność około 3-5 litrów.
Każdy zaproponowany przez nas przepis na lemoniadę bez cukru jest gwarancją codziennych, małych sukcesów w efektownym serwowaniu napojów podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Przepis na lemoniadę arbuzową czy przepis na lemoniadę z miodem skutecznie rozpieści podniebienia bliskich.