Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana?
fot. Jak gotować kaszę jaglaną?
PRZED GOTOWANIEM:
Zawsze odmierzoną porcję kaszy wsypujemy na sitko i przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. To likwiduje charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę. Można też prażyć kaszę na suchej patelni, jednak przelewanie wrzątkiem jest łatwiejsze.
Kasza jaglana PRZEPISY:
Jak przygotować kaszę jaglaną "na sypko"?
- Do garnka wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem i zalewamy letnią wodą, w proporcji 1:2 (1 kaszy: 2 wody).
- Gotujemy pod przykryciem, aż wygotuje się woda.
- Tak przygotowana kaszę, wkładamy “pod pierzynkę”, czyli zawijamy w koc.
- Pozwalamy kaszy dochodzić i jest ciepła do czasu, aż użyjemy jej do jakiegoś dania.
Jak przygotować kaszę jaglaną "na miękko" ?
- Do gotującej się wody wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem w proporcji 1:4 (1 kaszy: 4 wody).
- Gotujemy, aż wygotuje się woda.
- Kończymy gotowanie, dopiero gdy kasza jest miękka i można z niej zrobić gładką masę. Kasza wzięta w palce ma się rozcierać całkiem, bez grudek czy ziarenek kaszy.
W ten sposób ugotowana kasza idealnie nadaje się na ciastka czy kulki kokosowe lub do innych przepisów.
SMACZNEGO!