Dlaczego warto? Ciastolina jest łatwa do wykonania w domu i nadaje się do zabawy dla dzieci w każdym wieku. Pod spodem sprawdzone przepisy na nietoksyczną ciastolinę.
fot. Jolanta Walczyk
WERSJA Z GOTOWANIEM
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego ( nie za dużo bo następnego dnia wypłynie z ciastoliny)
- 1 łyżka kamienia winnego ( kosztuje ok. 3zł, w wersji dla leniwych, można użyć proszku do pieczenia)
- barwniki spożywcze lub naturalne
- Wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki.
- Tak przyrządzona miksturę gotuj na wolnym, średnim ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli (aż ciasto nie podejdzie do krawędzi rondla)
- Zdejmij z ognia, poczekaj aż wystygnie i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą.
- Dodaj barwniki (do zabarwienia ciastoliny można użyć różnokolorowych barwników spożywczych lub przygotować naturalne barwniki samemu. Ja zazwyczaj wybieram drugą opcję!)
- Tak przygotowana masę przechowuj w szczelnej plastikowej torebce.
Ciastolinę naturalnie można zabarwić sokiem z malin, marchwi, jagód, kurkumą, burakiem, szpinakiem, korą dębu praz płatkami róż.
WERSJA BEZ GOTOWANIA
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- barwniki naturalne lub spożywcze
- 2 łyżeczki wanilii ( żeby ładnie pachniała)
Wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki i ugniataj je ok. 10 minut aż powstanie nielepiąca się kulka. Pod koniec ugniatania dodaj barwnik. Osobiście wole wersję z gotowaniem, gdyż zawsze wychodzi.
UWAGA! Pamiętajcie, aby chronić gotową ciastolinę przed psami i innymi zwierzętami domowymi!
Źródło: Inspirację znalazłam na www.babyparenting.about.com , www.instructables.com oraz