Ekorodzice

Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie

Autor: Jolanta Walczyk 2021.04.13, 12:51

To, co początkowo było dla mieszkańców dawnego Tokyo zaledwie szybką przekąską, dzisiaj urosło do rangi wykwintnego posiłku. Moda na sushi ogarnęła cały świat. Również w Krakowie roi się od barów i restauracji podających ten przysmak. Tylko które miejsce wybrać ? Z pomocą przychodzi eko jeż, który odwiedzał krakowskie miejsca serwujące "coś kwaśnego"...

fot. Michał Jaworski właściciel KOJI SUSHI miłośnik Japonii

KILKA SŁÓW O SUSHI

Sushi- to w dosłownym tłumaczeniu "coś kwaśnego". Źródła sushi leżą w pradawnych metodach piklowania ryb, stosowanych w południowo-wschodniej Azji tysiące lat temu. W dawnych czasach mieszkańcy terenów odległych od morza konserwowali ryby soląc je i faszerując ryżem. Bakterie kwasu mlekowego, powstające w czasie fermentacji, zakwaszały mięso, chroniąc je przed zepsuciem. Taki sposób traktowania darów morza trafił do Japonii prawdopodobnie wraz z kulturą uprawy ryżu.W pierwszej połowie XIX w., w Edo (jak niegdyś nazywano Tokyo), dzięki bliskości zatoki, mieszkańcy mieli stały dostęp do ryb i owoców morza. W 1824 człowiek, który nazywał się Hanaya Yohei, wpadł na pomysł, by ich cieniutkie plasterki kłaść na paluszkach zakwaszonego ryżu. Tak powstała najbardziej dziś znana forma - nigiri. I choć obecnie sushi nie sprzedaje się już w ulicznych budkach (zwanych niegdyś "yattai") podstawowe jego formy pozostały bez zmian. Delektować możemy się zarówno wspomnianymi wcześniej nigiri, jak i różnego rodzaju rolkami ("makami"), oshi-zushi, chirashi-sushi, czy "okrętami wojennymi" ("gunkan makami"). 

fot. Koji sushi

DLACZEGO  WARTO WPAŚĆ DO KOJI SUSHI?

W Koji sushi pracują osoby, dla których kuchnia Dalekiego Wschodu jest prawdziwą pasją. Współwłaściciel Michał Jaworski, to Pomorzanin, który od 15 lat pasjonuje się Japonią i kocha to co robi. Dba o to, aby w środku europejskiego miasta można było poczuć się jak w Tokyo. Kucharze, sushimasterzy i kelnerki wciąż rozwijają swoje umiejętności dążąc do perfekcji. Dla gości stanowi to gwarancję jakości i smaku. Lokal posiada przyjemny ogródek, gdzie można miło spędzić czas z dziećmi. Dla miłośników surowych ryb, to prawdziwa gratka! Rodzinna atmosfera towarzyszy nam odkąd przekroczymy próg lokalu.


JAK DOTRZEĆ?

UWAGA! NA HASŁO EKORODZICE ZNIŻKA 10 procent! W czwartki na legitymację studencką 20% 


Tagi: diecie   krakowie   kraków   miejsca   odżywianie   ryba   suchi   surowa   zdrowe  

Przeczytaj także:

W podróż z małym dzieckiem

W podróż z małym dzieckiem

Pojawienie się dziecka dość często dla niektórych oznacza koniec wolności i marzeń o egzotycznych podróżach, jednak czy to koniecznie musi być prawdą? Anna i Krzysztof Kobus obalają stereotypy i pokazują że dzieci w życiu nie ograniczają... więcej »
Jak zorganizować udany rodzinny piknik - niezbędnik i pomysły

Jak zorganizować udany rodzinny piknik - niezbędnik i pomysły

Organizacja rodzinnego pikniku to doskonały sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, cieszenie się naturą i wzmacnianie więzi rodzinnych. Aby jednak wyjście było udano i przyjemne dla wszystkich uczestników, warto odpowiednio... więcej »
Ekorodzice pytają

Ekorodzice pytają

Jak się zachować, gdy podczas wycieczki górskiej spotkamy na swej drodze misia? Istnieje różnica, czy spotkanie nastąpi w ciągu dnia czy w nocy, gdy mamy włączoną czołówkę? Niedźwiedź brunatny, bo taki jest mieszkańcem naszych gór... więcej »
Klub mam na Ruczaju KRAKÓW

Klub mam na Ruczaju KRAKÓW

Od lutego 2013 roku na krakowskim osiedlu Ruczaj ruszyły cykliczne spotkania dla mam z małymi dziećmi pod hasłem „mama nie sama”. Spotykania są BEZPŁATNE, organizowane co dwa tygodnie. ... więcej »
Wycieczka kamperem jako pomysł na rodzinne wakacje

Wycieczka kamperem jako pomysł na rodzinne wakacje

Wakacje to wyjątkowy czas, który możemy spędzić z najbliższymi. Planowanie urlopu to nie lada wyzwanie, wszak możliwości jest wiele, a każdy z domowników może mieć własne pomysły na wymarzone wakacje. W ostatnim czasie coraz większą popularnością... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.07.2013 12:51 - beleza
Jeszcze nie byliśmy, ale chętnie wpadniemy.
{opis}
14.06.2013 18:07 - zeberka
Uwielbiamy sushi Ważne, aby zawsze przy wejściu głośno przywitać się z sushimasterem, bo jak nie to będzie słaba kolacja...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Strona EkoRodzice.pl używa plików cookies, aby śœwiadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookies swojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej Polityce prywatnośœci. Zamknij (×)