Masło klarowane to czysty tłuszcz zwierzęcy, otrzymywany podczas powolnego ogrzewania masła. W trakcie tego procesu usuwane są białka mleka i laktoza oraz woda.
Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu mlecznego, na którym można smażyć, upowszechnił się również w naszej kulturze. Masło klarowane ghee otrzymywane jest w dłuższym procesie niż dostępne powszechnie masło klarowane. Dzięki temu ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor.
Dzięki temu, że masło klarowane ma podwyższony punkt dymienia można na nim piec i smażyć. W kuchni ważny jest też jego orzechowy smak i delikatna konsystencja. Stosowanie masło ghee bezpośrednio na potrawy sprawia, że są smakowite i pachnące. Sklep bio organic24.pl ma w ofercie ekologiczne masło klarowane ghee.
Dla wegan proponowane jest masło klarowane kokosowe.
Masło klarowane bio otrzymywane jest w procesie powolnego ogrzewania ekologicznego masła. To masło powstało z mleka od szczęśliwych krów. W ekologicznej hodowli są określone restrykcyjne zasady traktowania zwierząt.
Podczas ogrzewania masła na powierzchni pojawia się piana z wytrącanych białek. Ta piana jest usuwana, a po zakończeniu procesu przelewa się delikatnie, żeby nie przedostały się żadne cząstki stałe, masło klarowane bio do naczynia.
Masło klarowane zawiera krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acid, SCFA). Należy do nich kwas masłowy, który nie występuje w innych tłuszczach zwierzęcych, ani w roślinnych olejach. Ten składnik ma korzystne działanie na przewód pokarmowy, między innymi poprzez ograniczanie stanu zapalnego i ochronę przed działaniem patogenów. Natomiast kwas kaprylowy, należący do tłuszczy MCT, ma potwierdzone działanie bakteriobójcze. Masło klarowane zawiera również CLA charakterystyczny wyłącznie dla tłuszczu mleka przeżuwaczy. Ma on korzystny wpływ na lipidy krwi i obniża zawartość tkanki tłuszczowej. Jednak trzeba zaznaczyć, że w badaniach u ludzi nie uzyskano jednoznacznego potwierdzenia w/w działań CLA.
Masło klarowane nie zawiera białka i laktozy. Może być stosowane w diecie osób, które powinny ograniczać białko w diecie, jak na przykład osoby z niewydolnością nerek. Również dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego i nietolerancją laktozy masło klarowane będzie lepszym wyborem niż masło tradycyjne.