Mieszanki ziołowe dla dzieci mogą okazać się niezastąpione podczas
chorób układu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych, jak również przy
biegunkach i zaparciach. Przed Wami długa lista naparów skomponowanych z
najprzeróżniejszych ziół. Zobaczcie sami.
fot. Jola Walczyk / fitoterapia
Niemowlęta i małe dzieci
1. Kwiaty rumianku (2 cz.), owoce kminku (1 cz.), owoce kopru włoskiego (1 cz.), owoce anyżku (1 cz.), zmieszać i sporządzić napar z 2 łyżeczek ziół na 1 szklankę wrzącej wody.
- Podawać 1–2 łyżeczki co 2–3 godz. Działa łagodnie wiatropędnie, przeciwskurczowo (usuwa bolesne wzdęcia) i wykrztuśnie.
2. Kwiaty rumianku, owoce czarnej jagody i owoce kminku w równych częściach zmieszać. Naparzać ½–1 łyżkę ziół, w zależności od wieku niemowlęcia, na szklankę wrzącej wody, pozostawić w cieple (termosie) co najmniej 30 min.
- Pić 1–2 łyżeczki kilka razy dziennie (nie słodzić) w przypadku wolnych stolców.
Dzieci starszeW CHOROBACH UKŁADU POKARMOWEGO1. Kłącze tataraku (2 cz.), ziele drapacza lekarskiego (2 cz.), kłącze arcydzięgla (2cz.), owoce kminku (1 cz.), ziele bazylii (1 cz). Gorzka mieszanka ziołowa. Naparzać 1 łyżkę ziół na szklankę wody.
- Pić małymi porcjami (1/2 godz. przed głównymi posiłkami) w zaburzeniach czynności żołądka i jelit (odbijanie, uczucie pełności, brak apetytu).
2. Ziele majeranku (1 cz.), kwiaty rumianku rzymskiego (2 cz.), liście mięty (1 cz.), owoce kolendry (1 cz.), kłącza tataraku (1 cz.). Naparzać 1 łyżkę ziół na szklankę wody.
- Pić w kilku porcjach między posiłkami w zaburzeniach trawienia, przy nadmiernej fermentacji.
3. Liście bobrka trójlistnego (2 cz.), liście mięty (1 cz.), kłącze tataraku (1 cz.), ziele i kwiaty bylicy pospolitej (1 cz.). Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.
- Podawać po łyżce (lub więcej dla starszych dzieci) co najmniej 15 min przed posiłkami jako środek pobudzający apetyt.
4. Owoce kolendry, owoce kminku, ziele drapacza lekarskiego, korzeń arcydzięgla, ziele dziurawca, kłącze tataraku zmieszać w równych częściach. Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.
- Pić w porcjach przed jedzeniem przy braku apetytu, niestrawności, wzdęciach.
5. Korzenie arcydzięgla (30 g), liście melisy (10 g), owoce kolendry (10 g), kwiaty rumianku (10 g) zalać ¾l białego wina gronowego. Pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedzić.
- Stosować przed posiłkami 1 łyżkę na apetyt, zwłaszcza przy braku łaknienia na tle nerwowym.
UWAGA!
W ziołolecznictwie ważna jest dokładna znajomość roślin. Przy
stosowaniu ziół należy uwzględniać różnice między organizmem dziecka w
poszczególnych etapach dojrzewania a organizmem człowieka dorosłego.
Dobór ziół, ustalenie odpowiedniej dla dziecka dawki najkorzystniej
ustalić w porozumieniu z lekarzem. Zaś konieczność ta występuje w
momencie przyjmowania przez dziecko innych leków.
|