W BIEGUNKACH1. Owoce czarnej jagody (10 cz.), ziele pięciornika gęsiego (5 cz.), kłącze pięciornika kurze ziele (3 cz.), kwiaty rumianku szlachetnego (3 cz.). Sporządzić odwar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.
- Podawać szklankę dziennie, w kilku porcjach, przy biegunkach.
2. Korzeń szczawiu lancetowatego (3 cz.), owoce kopru włoskiego i kminku po 3 cz., liście melisy (6 cz.), kwiaty rumianku szlachetnego (4 cz.). Przygotować odwar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.
- Pić szklankę dziennie w podzielonych porcjach w biegunkach połączonych z nadmierną fermentacją i wzdęciami.
3. Ziele przywrotnika (Alchemilla vulgaris L.), ziele pięciornika gęsiego i ziele (liście) poziomki w równych częściach. Przygotować herbatkę z łyżki na szklankę wrzącej wody.
- Pić porcjami w nieżycie jelit, łagodnych biegunkach letnich.
4. Kłącze pięciornika kurze ziele, pączki sosnowe, korzeń arcydzięgla, korzeń prawoślazu lekarskiego, liście melisy, kwiaty rumianku w równych częściach. Przygotować napar z 2 łyżeczek ziół na szklankę wrzącej wody i pozostawić w termosie przez 1 godz.
- Podawać do picia w porcjach, w ciągu dnia między posiłkami, przy biegunkach. W koniecznych przypadkach powyższą kurację można poprzedzić podaniem jednorazowo roślinnego środka przeczyszczającego. Należy przy tym utrzymywać odpowiednią dietę, a więc początkowo podawać do jedzenia utarte jabłka lub lepiej puree jabłkowe, czarne jagody, a następnie stopniowo pożywienie lekko strawne, uzupełniające witaminy i składniki mineralne (szczególnie wapń i krzemionkę).
5. Liście orzecha włoskiego, ziele pięciornika gęsiego, liście melisy i mięty w równych częściach. Przygotować napar z 1 łyżki na szklankę wrzącej wody.
- Pić w porcjach w ciągu dnia po jedzeniu, w stanach skurczowych żołądka i jelit połączonych z bolesną biegunką.
6. Ziele pięciornika gęsiego (2 cz.), ziele rdestu ptasiego (1 cz.), liście babki lancetowatej (3 cz.), ziela cząbru ogrodowego i kłącza pięciornika kurze ziele po 4 cz., liście mięty (1 cz.). Przygotować odwar z 1 łyżki mieszanki na szklankę wody.
- Pić w porcjach ciepły, w biegunkach połączonych z bolesnymi skurczami.
7. Ziele pięciornika gęsiego (2 cz.), ziele fiołka trójbarwnego, korzeń mniszka lekarskiego i prawoślazu po 1 cz. Naparzać przez 1 godz. (w termosie) 1 łyżkę mieszanki na szklankę wody.
- Pić ciepły napar w kilku porcjach, w długotrwałych nieżytach przewodu pokarmowego.
UWAGA! W ziołolecznictwie ważna jest dokładna znajomość roślin. Przy stosowaniu ziół należy uwzględniać różnice między organizmem dziecka w poszczególnych etapach dojrzewania a organizmem człowieka dorosłego. Dobór ziół, ustalenie odpowiedniej dla dziecka dawki najkorzystniej ustalić w porozumieniu z lekarzem. Zaś konieczność ta występuje w momencie przyjmowania przez dziecko innych leków.
|