Ekorodzice

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

25.02.2014, 14:59 Emilia Lorenc

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis na naturalne pączki z mąki orkiszowej. 
fot. Naturalne pączki z mąki orkiszowej / fot. sxc

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki mleka ryżowego
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 3 żółtka z jaj wiejskich
  • mąką do podsypywania
  • olej rzepakowy do smażenia

Proponowane nadzienie: domowa konfitura z róży


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1

Lekko podgrzać mleko i w nim rozpuścić drożdże, cukier trzcinowy, oliwę z oliwek. Dodać dwie łyżki mąki. Zostawić zaczyn, żeby zaczął rosnąć.

KROK 2

Pozostałą część mąki orkiszowej wsypać do miski, wbić żółtka i dodać zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto, tak aby było dosyć gęste i “odchodziło” od ręki. Jeśli jest potrzeba podsypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.

KROK 3

Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz je przerobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie rozwałkować i wycinać koła. Nadziewać domową konfiturą najlepiej z dzikiej róży i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju rzepakowym.


SMACZNEGO!



Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"