Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty. Koniecznie zaangażujcie dzieciaki do pomocy!
fot. przepis na świąteczne pierniczki
PRZEPIS:
- 300g masła klarowanego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczyptę mielonych goździków
- 2 szczypty kardamonu
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml wody
- 1,5 szklanki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wymieszać składniki, wyrobić ciasto i odłożyć je na dobę zawinięte w serwetę.
- Drugiego dnia rozwałkować cieniutko i wyciąć kształty (można użyć wyparzonych foremek dziecka).
- Piec w 200 C przez 5 minut. Idealnie nadają się na choinkę.
FOTORELACJA Z REDAKCYJNYCH TESTÓW PONIŻEJ:
fot. pierniki DIY
fot. pierniki toruńskie
fot. toruńskie_pierniki
SMACZNEGO!