Ekorodzice

Wiosna w kuchni pięciu przemian Anna Czelej

Autor: Magda Tokarska z Redakcji EKORODZICE.PL 2013.08.12, 11:27
Gotowanie według Pięciu Przemian rządzi się pewnymi prawami i regułami. Wielokrotnie słyszałam, że tego typu kucharzenie jest zbyt czasochłonne i nie warte całego zachodu. Niewiele myśląc, postanowiłam sama spróbować. Niezastąpiona okazała się w tym książka „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa Anny Czelej.



INFORMACJE OGÓLNE:
Autor: Anna Czelej
Fotografie:Anna Czelej
Wydawnictwo: Illuminatio, Marzec 2013


INFORMACJE TECHNICZNE:
Okładka: miękka z obwolutą
Liczba stron: 332 
Liczba stron część "Lato", "Jesień": 226
Format: A5
Cena: 34,90 zł


Od Wydawnictwa Illuminatio (www.illuminatio.pl) otrzymaliśmy do recenzji "Wiosnę w kuchni pięciu przemian". Jest to pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W sprzedaży od czerwca jest już również druga część „Lato”. Premiera „Jesieni” odbędzie się we wrześniu, a „Zimę” będzie można kupić w listopadzie. 


fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anna Czelaj


Zanim sięgnę do przepisów, którym należy się jak najbardziej kilka słów pochwały, przytoczę fragment z okładki, dzięki któremu niewprawiony czytelnik-kucharz może się dowiedzieć, czym jest gotowanie według Pięciu Przemian. 

To metoda wywodząca się ze Wschodu, powszechna w tradycyjnej medycynie chińskiej, zakładająca, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Każdy produkt w zależności od swoich właściwości wpływa w określony sposób na organizm  człowieka – aby osiągnąć pełną harmonię należy spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany.


CO NA PRZYSTAWKĘ?

Jak pisałam wcześniej żaden ze mnie "wyjadacz" gotowania wg Pięciu Przemian. To pewnie sprawiło, że z prędkością światła pochłonęłam kilkustronicowy wstęp, który całkiem nieźle wprowadza w temat. I mimo że nie oceniam książki po okładce, choć ta jest bardzo ładna, to po wstępie mi się zdarza. I co mogę powiedzieć w tym przypadku? Wstęp pełni tu niezłą przystawkę, m.in. "tabela aspektów smakowych", "przydatne skróty".


SPIS TREŚCI

Książka z przodu posiada spis treści, który podzielony został tematycznie na 6 części:
  1. Wiosenne zupy
  2. Wiosenne surówki i sałatki
  3. Dania ciepłe na wiosnę
  4. Wiosenne warzywa gotowane duszone i pieczine
  5. Wiosenne przekąski i dodatki
  6. Wiosenne desery
Natomiast z tyłu książki znajduje się skorowidz z potrawami. Literą „B” zostały oznaczone wszystkie przepisy bezglutenowe.


PRZEPIS NA… SMACZNĄ WEGETARIAŃSKĄ KUCHNIĘ

Lubię krótkie i konkretne przepisy. Kilka składników i kilka zdań na temat tego, jak wykonać potrawę to jest to, czego szukam. Im dłuższa lista produktów i opis przygotowania, tym mój zapał szybciej stygnie. Bo jak wiadomo – im bardziej skomplikowany przepis, tym więcej kwestii spornych, a to może skutkować naprawdę sporą frustracją. 

„Wiosna” pod tym względem sprawdziła się doskonale. Za każdym razem na prawej stronie mamy zdjęcie potrawy, a na lewej: nazwę, składniki i przygotowanie. Książka oparta jest na produktach sezonowych, co właściwie można wydedukować już po tytule książki. Przepisy są proste, a składniki wykorzystywane w potrawach ogólnodostępne. Pomysły na dania  są idealne do codziennego gotowania oraz dla osób dopiero co zgłębiające tajniki kuchni Pięciu Przemian.  


fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE


POTRAWY ZAMKNIĘTE W OBIEKTYWIE

Powiedzmy sobie szczerze – nawet najbardziej soczyste metafory i fikuśne opisy nie zastąpią kolorowych fotografii. Dlatego też bardzo ważnym elementem każdej książki kucharskiej są dla mnie zdjęcia. Najpierw patrzę i albo „jem oczami fotografię”, albo szukam innej kulinarnej inspiracji.


CIEKAWOŚĆ TO PIERWSZY STOPIEŃ DO WIEDZY

Bardzo podoba mi się pomysł z ciekawostkami w zielonych ramkach, które są dopełnieniem tekstu i wzbogacają wiedzę czytelnika.

PODSUMOWANIE

Dzięki „Wiośnie w kuchni Pięciu Przemian” codziennie na moim stole królowała inna potrawa, a gotowanie sprawiało mi wielką frajdę. Jak wspominałam wcześniej, autorka zadbała o przejrzystość przepisów, co przekłada się na praktykę, czyli na bezproblemowe przygotowywanie potraw. Książka godna polecenia :)




Przeczytaj także:

Dwie siostry i wiedźma

Dwie siostry i wiedźma

Dawno, dawno temu, za górami, za lasami mieszkała zła wiedźma. Stop! To nie ta bajka! Współcześnie i bardzo blisko nas, w małym lesie niedaleko niewielkiej miejscowości żyje wiedźma. I uwierzcie, nie jest to wiedźma, o jakiej dotychczas... więcej »
Detektyw Łodyga na tropie zagadek przyrodniczych

Detektyw Łodyga na tropie zagadek przyrodniczych

„Detektyw Łodyga na tropie zagadek przyrodniczych” to seria oparta na edukacyjnym programie wyprodukowanym przez stację MiniMini+. Celem serii jest wzmacnianie w dzieciach świadomych postaw proekologicznych oraz poszerzanie wiedzy z zakresu ochrony... więcej »
EKOnomiczne dziecko – Ewa Kozioł

EKOnomiczne dziecko – Ewa Kozioł

Nieustannie słyszymy, że koszt wychowania dzieci wzrasta i osiąga zawrotne kwoty kilkuset tysięcy złotych. Ta książka pokaże Wam bezpieczne i sprawdzone alternatywy dla produktów sklepowych stosowane od lat przez wiele pokoleń. ... więcej »
Obowiązkowa lektura dla każdego przedszkolaka

Obowiązkowa lektura dla każdego przedszkolaka

Nakładem Wydawnictwa Zielona Sowa 10 maja 2017 r. ukazała się kolejna obowiązkowa lektura dla każdego przedszkolaka. "Klinika doktor Misi", pierwszy tom serii "Misia i jej mali pacjenci" autorstwa Anieli Cholewińskiej-Szkolik... więcej »
Leśne skrzaty ratują przyjaciół

Leśne skrzaty ratują przyjaciół

Wraz z nadejściem wiosny leśne skrzaty poczuły przypływ energii i zabrały się za wiosenne porządki. Musiały je jednak przerwać, bo ich przyjaciele potrzebowali pomocy… Tchórz Juliusz złapał się we wnyki, córka sarenki Patrycji się... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
12.12.2013 21:28 - superbabcia
Kiedy kolejne książki?

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »