Gotowanie według Pięciu Przemian rządzi się pewnymi prawami i regułami. Wielokrotnie słyszałam, że tego typu kucharzenie jest zbyt czasochłonne i nie warte całego zachodu. Niewiele myśląc, postanowiłam sama spróbować. Niezastąpiona okazała się w tym książka „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa Anny Czelej.
INFORMACJE OGÓLNE:
Autor: Anna Czelej
Fotografie:Anna Czelej
Wydawnictwo: Illuminatio, Marzec 2013
INFORMACJE TECHNICZNE:
Okładka: miękka z obwolutą
Liczba stron: 332
Liczba stron część "Lato", "Jesień": 226
Format: A5
Cena: 34,90 zł
Od Wydawnictwa Illuminatio (www.illuminatio.pl) otrzymaliśmy do recenzji "Wiosnę w kuchni pięciu przemian". Jest to pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W sprzedaży od czerwca jest już również druga część „Lato”. Premiera „Jesieni” odbędzie się we wrześniu, a „Zimę” będzie można kupić w listopadzie.
fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anna Czelaj
Zanim sięgnę do przepisów, którym należy się jak najbardziej kilka słów pochwały, przytoczę fragment z okładki, dzięki któremu niewprawiony czytelnik-kucharz może się dowiedzieć, czym jest gotowanie według Pięciu Przemian.
To metoda wywodząca się ze Wschodu, powszechna w tradycyjnej medycynie chińskiej, zakładająca, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Każdy produkt w zależności od swoich właściwości wpływa w określony sposób na organizm człowieka – aby osiągnąć pełną harmonię należy spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany.
CO NA PRZYSTAWKĘ?
Jak pisałam wcześniej żaden ze mnie "wyjadacz" gotowania wg Pięciu Przemian. To pewnie sprawiło, że z prędkością światła pochłonęłam kilkustronicowy wstęp, który całkiem nieźle wprowadza w temat. I mimo że nie oceniam książki po okładce, choć ta jest bardzo ładna, to po wstępie mi się zdarza. I co mogę powiedzieć w tym przypadku? Wstęp pełni tu niezłą przystawkę, m.in. "tabela aspektów smakowych", "przydatne skróty".
SPIS TREŚCI
Książka z przodu posiada spis treści, który podzielony został tematycznie na 6 części:
- Wiosenne zupy
- Wiosenne surówki i sałatki
- Dania ciepłe na wiosnę
- Wiosenne warzywa gotowane duszone i pieczine
- Wiosenne przekąski i dodatki
- Wiosenne desery
Natomiast z tyłu książki znajduje się skorowidz z potrawami. Literą „B” zostały oznaczone wszystkie przepisy bezglutenowe.
PRZEPIS NA… SMACZNĄ WEGETARIAŃSKĄ KUCHNIĘ
Lubię krótkie i konkretne przepisy. Kilka składników i kilka zdań na temat tego, jak wykonać potrawę to jest to, czego szukam. Im dłuższa lista produktów i opis przygotowania, tym mój zapał szybciej stygnie. Bo jak wiadomo – im bardziej skomplikowany przepis, tym więcej kwestii spornych, a to może skutkować naprawdę sporą frustracją.
„Wiosna” pod tym względem sprawdziła się doskonale. Za każdym razem na prawej stronie mamy zdjęcie potrawy, a na lewej: nazwę, składniki i przygotowanie. Książka oparta jest na produktach sezonowych, co właściwie można wydedukować już po tytule książki. Przepisy są proste, a składniki wykorzystywane w potrawach ogólnodostępne. Pomysły na dania są idealne do codziennego gotowania oraz dla osób dopiero co zgłębiające tajniki kuchni Pięciu Przemian.
fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE
POTRAWY ZAMKNIĘTE W OBIEKTYWIE
Powiedzmy sobie szczerze – nawet najbardziej soczyste metafory i fikuśne opisy nie zastąpią kolorowych fotografii. Dlatego też bardzo ważnym elementem każdej książki kucharskiej są dla mnie zdjęcia. Najpierw patrzę i albo „jem oczami fotografię”, albo szukam innej kulinarnej inspiracji.
CIEKAWOŚĆ TO PIERWSZY STOPIEŃ DO WIEDZY
Bardzo podoba mi się pomysł z ciekawostkami w zielonych ramkach, które są dopełnieniem tekstu i wzbogacają wiedzę czytelnika.
PODSUMOWANIE
Dzięki „Wiośnie w kuchni Pięciu Przemian” codziennie na moim stole królowała inna potrawa, a gotowanie sprawiało mi wielką frajdę. Jak wspominałam wcześniej, autorka zadbała o przejrzystość przepisów, co przekłada się na praktykę, czyli na bezproblemowe przygotowywanie potraw. Książka godna polecenia :)