Często mijamy w lesie krzak z dużymi czerwonymi owocami, myśląc że jest trujący. STOP! Owoce derenia jadalnego to doskonały surowiec do domowej produkcji nalewek i syropów, które w medycynie ludowej uważa się za jedne z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych...
Surowcem leczniczym są zarówno owoce, kwiaty, suszone liście oraz kora odarta z młodych gałązek derenia jadalnego. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują suszone owoce w formie herbaty, syropu lub nalewki. Jeśli chodzi o tą ostatnią formę trzeba oczywiście zachować umiar:D
Spożywanie owoców derenia:
KIEDY ZBIERAĆ?
Owoce pojawiają się w lipcu, sierpniu, a nawet we wrześniu i październiku, w zależności od odmiany. Są krwistoczerwone, białe, czarniawe lub żółte, błyszczące, podługowate lub jajowate, z twardą pestką i o cierpkim smaku porównywanym do pośredniego między żurawiną a wiśnią. Można je jeść na surowo, ale najlepiej nadają się na różnego rodzaju przetwory.
PRZEPISY NA PRZETWORY Z DERENIA:
Herbata z owoców derenia jadalnego
1 czubatą łyżeczkę suszu z owoców derenia jadalnego
Zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Herbatka z dereniem jest wyjątkowo bogata w wit. C (120-160 mg/100g), wit. P oraz wit. A. poza tym owoc derenia jest zasobny w makro i mikroelementy. Zawiera przy tym takie cenne składniki jak kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. W przeciwieństwie do niektórych herbat ziołowych można ją pić bez żadnych ograniczeń.
Herbatka z derenia jadalnego, porzeczki, róży, tarniny i hibiskusa:
Owoce derenia 55%, porzeczki czarnej 20%, róży 10%, tarniny 10%, hibiskus 5%.
Można ją zrobić samemu lub kupić w sklepie internetowym www.darynatury.pl.
Nalewka dereniówka
40 dag dojrzałych i zdrowych owoców,
1/2 l czystej wódki (najlepiej rozrobionej ze spirytusu)
1 i 1/2 kg cukru brązowego.
Każdy owoc przekłuwamy wykałaczką (nie należy używać metalu, gdyż dereń źle na niego reaguje), wszystkie wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dobę. Następnie zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. Wstrząsamy nim co kilka dni. Po miesiącu otrzymany specyfik przesączamy przez gazę i rozlewamy do ciemnych butelek.
Syrop z derenia- przepis na syrop z derenia i innych dzikich owoców tutaj
Napar z suszonych liści derenia jadalnego
1 łyżeczka suszu na szklankę wrzątku.
Zalać wrzątkiem susz. Odstawić na 15 minut pod przykryciem, odcedzić. Pity 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) wykorzystywany był jako łagodny środek żółciopędny,
Odwar z kory derenia jadalnego
1 łyżeczka suszonej kory na szklankę wody.
Zalać korę szklanką wody, zagotować i podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odcedzić. Pić jako środek wzmacniający siły witalne organizmu.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.