Ekorodzice

Dereń jadalny

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.08, 12:13

Często mijamy  w lesie krzak z dużymi czerwonymi owocami, myśląc że jest trujący. STOP! Owoce derenia jadalnego to doskonały surowiec do domowej produkcji nalewek i syropów, które w medycynie ludowej uważa się za jedne z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych...

fot. deren jadalny

Surowcem leczniczym są zarówno owoce, kwiaty, suszone liście oraz kora odarta z młodych gałązek derenia jadalnego. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują suszone owoce w formie herbaty, syropu lub nalewki. Jeśli chodzi o tą ostatnią formę trzeba oczywiście zachować umiar:D

 Spożywanie owoców derenia:

  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych 
  • zwiększa odporność organizmu na choroby przeziębieniowe oraz różnorodne stany zapalne,
  • poprawia przypływ krwi,
  • środek regulujący ilość cukru w organizmie, 
  • pomaga zlikwidować złą florę bakteryjną przewodu pokarmowego,  
  • obniża ciśnienie,
  • działa przeciwalergicznie,przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo,
  • poprawia wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie.

KIEDY ZBIERAĆ?

Owoce pojawiają się w lipcu, sierpniu, a nawet we wrześniu i październiku, w zależności od odmiany. Są krwistoczerwone, białe, czarniawe lub żółte, błyszczące, podługowate lub jajowate, z twardą pestką i o cierpkim smaku porównywanym do pośredniego między żurawiną a wiśnią. Można je jeść na surowo, ale najlepiej nadają się na różnego rodzaju przetwory.


PRZEPISY NA PRZETWORY Z DERENIA:

Herbata z owoców derenia jadalnego

1 czubatą łyżeczkę suszu z owoców derenia jadalnego

Zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Herbatka z dereniem jest wyjątkowo bogata w wit. C (120-160 mg/100g), wit. P oraz wit. A. poza tym owoc derenia jest zasobny w makro i mikroelementy. Zawiera przy tym takie cenne składniki jak kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. W przeciwieństwie do niektórych herbat ziołowych można ją pić bez żadnych ograniczeń.

Herbatka z derenia jadalnego, porzeczki, róży, tarniny i hibiskusa:

Owoce derenia 55%, porzeczki czarnej 20%, róży 10%, tarniny 10%, hibiskus 5%

Można ją zrobić samemu lub kupić w sklepie internetowym www.darynatury.pl.

Nalewka dereniówka

40 dag dojrzałych i zdrowych owoców,

1/2 l czystej wódki (najlepiej rozrobionej ze spirytusu) 

1 i 1/2 kg cukru brązowego.

Każdy owoc przekłuwamy wykałaczką (nie należy używać metalu, gdyż dereń źle na niego reaguje), wszystkie wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dobę. Następnie zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. Wstrząsamy nim co kilka dni. Po miesiącu otrzymany specyfik przesączamy przez gazę i rozlewamy do ciemnych butelek.


Syrop z derenia
- przepis na syrop z derenia i innych dzikich owoców tutaj


Napar z suszonych liści derenia jadalnego

1 łyżeczka suszu na szklankę wrzątku.

Zalać wrzątkiem susz. Odstawić na 15 minut pod przykryciem, odcedzić. Pity 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) wykorzystywany był jako łagodny środek żółciopędny,

Odwar z kory derenia jadalnego

1 łyżeczka suszonej kory na szklankę wody.

Zalać korę szklanką wody, zagotować i podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odcedzić. Pić jako środek wzmacniający siły witalne organizmu.


Tagi: dereniu   dereniówka   dereń   owoce  


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »