Bardzo istotny jest sposób odżywiania się matki przed i w czasie ciąży, ponieważ ma wpływ na rozwój płodu, na jego zdrowie w pierwszych latach życia, a nawet w wieku dorosłym. Błędne jest przekonanie, że w czasie ciąży kobieta powinna jeść za dwoje!
Zdrowe odżywanie w pierwszych latach życia dziecka procentuje przez
całe życie.
(WHO 2004)
JEDZ PRODUKTY BOGATE W:
wapń – zawarty w mleku i produktach mlecznych, takich jak:
- jogurt,
- kefir,
- twaróg,
- maślaka...
pełnowartościowe białko
- chudy drób,
- ryby,
- cielęcina.
kwas foliowy – jego niedobór sprzyja powstawaniu wad układu nerwowego u płodu
- zielone warzywa liściaste
żelazo – jest niezbędne do tworzenia krwi
- mięso,
- warzywa strączkowe.
cynk – m.in wywiera wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
- mięso,
- warzywa strączkowe,
- produkty zbożowe.
magnez
- produkty zbożowe z pełnego przemiału,
- otręby,
- banany.
nienasycone kwasy tłuszczowe
OGRANICZAJ LUB UNIKAJ:
W trakcie ciąży lepiej jest unikać spożywania dużej ilości produktów wysoko przetworzonych, z dużą ilością sztucznych barwników, sztucznych aromatów i polepszaczy.
-
Unikaj pokarmów nieświeżych – sprawdź termin przydatności.
-
Ogranicz spożycie soli – sól może sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu.
-
Nie pij alkoholu- nawet małe ilości alkoholu mogą sprzyjać wadom rozwojowym.
-
Ogranicz spożycie słodyczy i cukru – pomoże to utrzymać należną masę ciała.
-
Unikaj spożycia tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol – w tłuszczach cukierniczych i twardych margarynach znajdują się duże ilości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększenie ich spożycia może sprzyjać zwiększeniu cholesterolu we krwi i zaburzyć rozwój płodu.