Mój tata ma 50 lat. Ostatnio robił badania okresowe i okazało się, że ma podwyższony cholesterol w 2, 11 mmol/l (norma wynosi – 3,10 -5,20). W jaki sposób można obniżyć wysoki poziom cholesterolu? Czy są jakieś potrawy, których powinien szczególnie unikać?
Najważniejszym sposobem leczenia podwyższonego stężenia cholesterolu w surowicy krwi jest odpowiednia dieta. Polega ona na:
- ograniczeniu spożycia tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Należy wyeliminować:
- tłuste mięsa, kiełbasy, salami, tłuste wędliny, podroby
- pełnotłuste produkty mleczne: mleko pełnotłuste, sery pleśniowe, żółte sery pełnotłuste, masło, jaja (do 2 w tygodniu)
- słone przekąski
- dania typu fast food
- zwiększeniu spożycia błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie:
- nasion roślin strączkowych
- owoców
- niektórych warzyw
- płatków owsianych, pieczywa razowego
- ograniczeniu węglowodanów prostych:
- cukru
- miodu
- słodyczy
- ograniczeniu soli kuchennej
- wykluczeniu alkoholu
W jadłospisie
trzeba uwzględnić ryby (2-3 razy w tygodniu), olej roślinny, oliwę z oliwek, pieczywo razowe, mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu.
Ważny jest także
sposób przygotowywania. Zaleca się przygotowywanie potraw gotowanych, pieczonych na ruszcie i w folii, duszonych z dodatkiem małej ilości oleju – zamiast smażenia.