Czy wiecie, że aż 70% naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach? Tak to właśnie one są odpowiedzialne za naszą skłonność do infekcji. Warto więc o nie zadbać w pierwszej kolejności! Jak to zrobić? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Flora bakteryjna, a odporność
W naszym ciele mieszka około bilion mikroorganizmów , a największa ich liczba znajduje się w jelicie cienkim, grubym i odbytnicy. Rozwój mikroflory bakteryjnej rozpoczyna się po urodzeniu. Układ odpornościowy powstaje już w okresie prenatalnym – dziecko wraz z mlekiem matki otrzymuje przeciwciała. Następnie wraz z procesem dojrzewania, organizm uczy się wytwarzać własne antygeny, których duża część znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. W jelitach mieście się prawie 2 kg pożądanych dla człowieka bakterii (m. in. Lactobacillus i Bifidobacterium). Niestety wiele z nich jest niszczonych, co doprowadza do zaburzeń mikroflory jelit.
Z zaburzeniami mikloflory jelitowej mamy do czynienia, gdy dojdzie do wyjałowienia narządu z pożądanych bakterii Lactobacillus lub nadmiernego rozrostu bakterii. Dochodzi do niego w wyniku zażywania antybiotyków, spożywania złej żywności, braku ruchu czy toksyn wchłanianych przez nasze ciało w kosmetykach i zanieczyszczonym powietrzu. Właśnie w takim momencie najczęściej dochodzi do infekcji wirusowych, bakteryjnych w obrębie przewodu pokarmowego, ale również w obszarach błon śluzowych i dróg oddechowych. Chory skarży się często na: biegunki lub zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zgagę, utratę wagi, wymioty i nudności.
5 sposobów jak radzić sobie z problemami jelitowymi:
Ważne, aby odpowiednio nawadniać organizm. Polecamy pić dużo płynów, aby nie odwodnić organizmu. Najlepsza będzie woda niegazowana lub kranówka przefiltrowana przez filtr węglowy
Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania, ale również jest szkodliwy podczas trwania infekcji jelitowej. Należy go unikać , ponieważ szczególnie w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach.
W okresie największej zapadalności na infekcje, czyli od marca do września. Polecamy przyjmować profilaktycznie aktywne szczepy bakterii. Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Bakterie probiotyczne wytwarzając kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i białka zwane bakteriocynami, potrafią zwalczać szkodliwe bakterie. Pałeczki kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają biodostępność białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: wapnia, miedzi, żelaza, cynku, manganu. Syntezują także witaminy z grupy oraz pozytywnie wpływają na cholesterol. Preparaty probiotyczne mają oczywiście znaczenie w odpowiedzi immunologicznej organizmu.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.