Właściciele sklepów dwoją się i troją, żeby pozbyć się przeterminowanego
towaru. Stosują przeróżne sztuczki, aby złapać bezbronnego klienta na
haczyk. Jednak nawet przed podstępnymi mackami nieuczciwych właścicieli
można się obronić. Wystarczy wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby znaleźć
świeże produkty, a niestraszne już będą
kolejne wyprawy do sklepów.
fot. zdjęcia z sxc.hu
KILKA PROSTYCH ZASAD:1. Przed wyjściem na zakupy zapełnij żołądek, abyś potem nie wrócił do domu ze stertą niepotrzebnych produktów.
2. Przygotuj listę rzeczy, które chcesz kupić.
3. Zanim włożysz cokolwiek do koszyka, zadaj sobie pytanie, czy naprawdę tego potrzebujesz.
4. Podczas kupowania środków spożywczych zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia, szczególnie gdy mają one podejrzanie niską cenę lub są na promocji.
Niestety, nie zawsze łatwo ocenić, czy dany produkt jest świeży czy też nie. W tym celu przygotowaliśmy dla was kilka wskazówek.
Jogurt, śmietana, twarożekZawsze sprawdzaj, czy pokrywka opakowania nie jest wybrzuszona. Jeśli wieko jest spuchnięte, produkt prawdopodobnie jest przeterminowany.
MięsoNajważniejszą wskazówką jest kolor mięsa. Jeśli jagnięcina jest świeża, ma jasny kolor, a baranina powinna być ciemnoczerwona.
MrożonkiPrzed włożeniem ich do koszyka potrząśnij opakowaniem kilka razy. Jeśli zauważysz, że przywarły do opakowania lub są posklejane ze sobą, odłóż je na miejsce. Niestety, produkt ten był już wcześniej rozmrażany.
RybyTrzymaj się z daleka od ryb, które leżą na ladzie sklepowej, a nie są przechowywane w wodzie. Poza tym sprawdź, czy łuski ciasno do siebie przylegają, a skrzela są jaskrawoczerwone. Nie zapomnij także zwrócić uwagi na oczy ryby, które powinny być lśniące i nieco wypukłe.
Owoce - powinny być jędrne i niepomarszczone.
- Ananas jest dojrzały, gdy liście u nasady owocu można bez problemu oderwać.
- Cytryna powinna mieć żółty kolor, cienką skórkę oraz niewielkie pory. Wtedy możemy być pewni, że jest w niej dużo soku.
- Mango powinno poddawać się naciskowi palca, co oznacza, że owoc jest dojrzały.
- Pomarańcze z plamami pleśni nie nadają się do jedzenia. Szukaj takich, które są jędrne i ciężkie.
- Winogrona opadające z łodyżek są przejrzałe, dlatego wybieraj te z mocno trzymającymi się gronami.
Warzywa
- Cebula nie może być zniszczona, a jej łupina powinna być gładka i sucha.
- Kalafior powinien mieć twardą główkę i świeże liście. Nie należy natomiast sugerować się kolorem, gdyż istnieją zarówno białe odmiany kalafiorów, jak i w kolorze kości słoniowej.
- Koper włoski jest świeży, gdy jego bulwy są białe i twarde.
- Marchewka powinna mieć żywy kolor i świeżą nać.
- Por nadaje się do spożycia, gdy dolna część łodygi jest biała, a górna ma kolor ciemnozielony. Ważne również, aby por był lśniący i gładki.
- Rabarbar powinien mieć kruche i czerwone łodygi.
- Rzodkiewki o żółtych i zwiędniętych liściach są stare. Szukaj tych, które są twarde i mają świeże listki.
- Szparagi o mięsistej i niepomarszczonej skórce są świeże.
- Ziemniaki nie powinny mieć żadnych plam ani wypuszczonych kiełków.
W prawdzie nie musimy poświęcać czasu na sprawdzenie świeżości produktów sklepowych. Zawsze możemy wyręczyć się naszym żołądkiem. Jednak ten sposób pozostawiam osobom lubiącym ekstremalne przygody gastryczne.