Ekorodzice

Kompot z rabarbaru

Autor: Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.05.11, 18:37

Rabarbar ogrodowy to tanie i łatwe w uprawie warzywo. Kompot z rabarbaru charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza i kwas jabłkowy. To idealny napój na lato dla dzieci.

fot. kompot z rabarbaru

Przygotuj:

  • 4 gałązki rabarbaru pokrojonego w kostki
  • 4 łyżeczki cukru nierafinowanego 
Sposób przygotowania:

 

  1. Rabarbar zasypujemy w garnku cukrem i odstawiamy na ok. pół godziny do puszczenia soku.
  2. Dolewamy wodę i zagotowujemy.
  3. Gotujemy kompot z rabarbaru na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut.
  4. W 8 minucie dorzucamy do kompotu 2 kawałki suszonego buraka (które nie wpływają na jego smak), aby kompot nabrał ładniejszego wyglądu.
  5. Serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

fot. kompot zrabarbaru


WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie chcecie słodzić kompotu, kupując rabarbar, wybierajcie ten bardziej różowy – dojrzały i słodszy. Przed gotowaniem należy go namoczyć w zimnej wodzie ze szczyptą soli. Woda zrobi się czarna. Rabarbar należy odcedzić i zalać świeżą wodą, następnie zagotować. W ten sposób rabarbar straci kwas jaki miał, więc nie musimy już go dosładzać.

UWAGA! Ze względu na dużą ilość kwasu szczawianowego nie powinny spożywać rabarbaru osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych!




Komentarzy: 1
{opis}
06.06.2014 18:44 - taurant
Ciasto z rabarbarem, to mój zdecydowany HIT, doskonała jest także zupa rabarbarowa podana z białym serem i grzankami :)

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »