Rabarbar ogrodowy to tanie i łatwe w uprawie warzywo. Kompot z rabarbaru charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza i kwas jabłkowy. To idealny napój na lato dla dzieci.
Przygotuj:
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie chcecie słodzić kompotu, kupując rabarbar, wybierajcie ten bardziej różowy – dojrzały i słodszy. Przed gotowaniem należy go namoczyć w zimnej wodzie ze szczyptą soli. Woda zrobi się czarna. Rabarbar należy odcedzić i zalać świeżą wodą, następnie zagotować. W ten sposób rabarbar straci kwas jaki miał, więc nie musimy już go dosładzać.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość kwasu szczawianowego nie powinny spożywać rabarbaru osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych!
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.