Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy się bliżej nietolerancji laktozy.
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy jest najczęściej spotykaną alergia pokarmową wśród dzieci i dorosłych. Spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej oraz zaburzeniami jej wchłaniania. Laktaza jelitowa to enzym rozkładającego cukier mleczny ssaków do glukozy i galaktozy.
Jeśli niemowlę ma objawy ze strony układu pokarmowego, to powodem może być nietolerancja mleka krowiego, czyli potocznie znana alergia na mleko albo możemy mieć do czynienia z nietolerancją laktozy. Często te dwa schorzenia wrzucane są do jednego worka.
Co robić gdy mamy problem alergiczny?
Dziecko na diecie bez laktozy musi mieć zapewnioną odpowiednią podaż wapnia, nie należy więc całkowicie rezygnować z nabiału.Większość dzieci z nietolerancją laktozy dobrze toleruje: kwaśne mleko, kefiry i jogurty – zawarte w nich żywe kultury bakterii same produkują enzym laktazę, co poprawia tolerancję tych produktów dozwolone (w rozsądnych ilościach) są także kwaśne sery białe, sery żółte oraz przetwory na bazie mleka sojowego lub koziego. Alternatywnymi źródłami dużej ilości wapnia są (oprócz sera żółtego i mleka sojowego): ryby (zwłaszcza szprotki), warzywa strączkowe (np. fasola), orzechy, migdały, żółtka jaj.
Polecamy przepis na mleka z ziaren zbóż i orzechów przepisy w dziale żywienie dzieci
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.