Mamy, które nie mogą karmić piersią, muszą zdecydować się na jakieś mleko zastępcze. Nie jest to łatwa decyzja, dlatego o pomoc poprosiliśmy naszą ekspertkę Emilię Lorenc. Przygotowała ona dla nas przeróżne przepisy na mleka zastępcze. Sprawdźcie sami!
fot. www.sxc.hu
UWAGA!!! Przed 1 rokiem życia polecamy mleka ryżowe, jaglane, kukurydziane.
Rrobimy je BEZ SOLI i MIODU.
Mleko Ryżowe
- 4 szklanki wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szklanka ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżeczka miodu*
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.
Mleko Jaglane
- 2/3 szklanki ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szklklanki migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżczeka miodu*
- 1 szklanka wody
Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Mleko Kukurydziane
- 1/4 szklanki migdałów zmielonych na puder
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szklanka mąki na 1 szklanki wody – gotować przez 10 minut)
- 1 łyżeczka miodu*
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
*Zdania na temat wprowadzania miodu do diety dziecka są podzielone. Jednak wielu doradców żywieniowych radzi, żeby miód podawać dopiero po 1 roku życia. Dlatego jeśli masz wątpliwości, zamiast miodu najlepiej użyć cukru trzcinowego lub melasy.
|