Francuzki od kilku wieków, wygładzają sobie nimi zmarszczki, a nasze babcie podają je wnukom niejadkom na pobudzenie apetytu Najlepsze owoce dojrzewają w gorącym klimacie, dzięki czemu są delikatniejsze i bardziej soczyste.Pigwy, bo o nich mowa najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdy są lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok...
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie macie sokowirówki, pokrójcie pigwy w plastry, zalejcie wodą i ugotujcie. A następnie odcedźcie sok. Potem postępujcie tak samo jak w punkcie 5 i 6.
DLACZEGO WARTO PIĆ SOK Z PIGWY?
UWAGA! Owoce pigwy w stanie surowym są niejadalne.
WARTO WIEDZIEĆ: Pigwowiec to pospolita nazwa rosnącego w ogrodzie krzewu (bardzo dobrze
znosi cięcie i formowanie po przekwitnięciu, wiosną). A pigwa jest
drzewem często używanym jako podkładka pod szczepione grusze. Z pigwy można zrobić galaretki, kompoty, konfitury. Świetnie sprawdzą się także jako owoce kandyzowane. Zawierają dużo pektyn. Jemy zarówno owce z pigwy, jak i pigwowca. Jednak mój przepis na sok dotyczy pigwy!
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.