Zabawy z masą solną nigdy się nam nie znudzą. Wygniatanie ciasta i lepienie figurek w kształcie zwierząt to niebywała okazja, aby małe rączki dziecka ćwiczyły się z precyzji. To prawdziwa lekcja cierpliwości i szansa na rozwój zdolności manualnych.
fot. Masa solna
Przygotuj
- 1 szklankę mąki
- 1 szklankę soli
- pół szklanki ciepłej wody (ok. 125 ml)
Sposób przygotowania
1. Mąkę i sól wsypujemy do miski.
2. Ostrożnie dolewamy wodę.
3. Zagniatamy masę do momentu aż uzyskamy odpowiednią miękkość ciasta.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: W przypadku masy solnej lepiej sprawdza się sól bardzo drobna, dzięki temu ciasto jest milsze w dotyku.
BARWIENIE MASY
Do zabarwienia masy solnej - tak samo jak w przypadku
ciastoliny - można użyć różnokolorowych barwników spożywczych lub przygotować je samodzielnie. My polecamy drugą opcję! W sposób naturalny masę solną można zabarwić:
sokiem z malin, marchwi, jagód, buraka, kurkumą, szpinakiem, korą dębu, płatkami róż. Jednak często pozostawiamy ją po prostu
białą, aby po wyschnięciu pomalować.
Nasza użytkowniczka Haart kilkakrotnie prezentowała już swoje dzieła na łamach portalu
fot. Ozdoby z masy solnej