Maseczkę najlepiej stosować po opalaniu. Mięta koi podrażnienia skóry wywołane opalenizną, a marchewka wyrównuje i zatrzymuje opaleniznę na dłużej.
fot. Maseczka po opalaniu
Składniki:
- suszona lub świeża mięta (może być olejek miętowy)
- łyżka gorącej wody
- marchewka
- kefir, maślanka lub twarożek
Sposób przygotowania:
1. Miętę zalać łyżką gorącej wody i odstawić na chwilę, aby wystygła.
2. Obrać i zetrzeć na małych oczkach na tarce marchewkę (jeżeli jest ekologiczna można nie obierać).
3. Do marchewki dodać kefir i miętę wraz z wodą, dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa.
4. Nałożyć maseczkę na twarz, szyję i dekolt na 20 min.
5. Zmyć letnią wodą.
Mięta działa odmładzająco, tonizująco i kojąco na skórę po opalaniu. Redukuje podrażnienia słoneczne. Marchewka dzięki karotenowi zatrzymuje i wyrównuje opaleniznę na dłużej. Przetwory mleczne uspakajają skórę po opalaniu.
Maseczkę można stosować dwa razy w tygodniu lub po każdym opalaniu.