Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis na naturalne pączki z mąki orkiszowej.
fot. Naturalne pączki z mąki orkiszowej / fot. sxc
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2/3 szklanki mleka ryżowego
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 płaskie łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 3 żółtka z jaj wiejskich
- mąką do podsypywania
- olej rzepakowy do smażenia
Proponowane nadzienie: domowa konfitura z róży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1
Lekko podgrzać mleko i w nim rozpuścić drożdże, cukier trzcinowy, oliwę z oliwek. Dodać dwie łyżki mąki. Zostawić zaczyn, żeby zaczął rosnąć.
KROK 2
Pozostałą część mąki orkiszowej wsypać do miski, wbić żółtka i dodać zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto, tak aby było dosyć gęste i “odchodziło” od ręki. Jeśli jest potrzeba podsypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.
KROK 3
Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz je przerobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie rozwałkować i wycinać koła. Nadziewać domową konfiturą najlepiej z dzikiej róży i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju rzepakowym.
SMACZNEGO!