Ekorodzice

Piernik z marchwi

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.12, 12:57

Święta tuż, tuż, a pomysłów na zdrowe słodkości w głowie brak? Nie martwcie się! Mamy dla was przepis na zdrowy i szybki w przygotowaniu piernik z marchwi, który nie zawiedzie nawet największego miłośnika deserów...

fot. piernik_z_marchwi

PRZYGOTUJ:

  • pół szklanki wrzątku
  • 1 kg marchwi
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu najlepiej lipowy lub wielokwiatowy
  • jajko
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki maki pszennej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • przyprawy do smaku: cynamon,kardamon, zmielone goździki, pieprz czarny ( 1 łyżka)
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe ( polewa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do wrzącej wody dodaj pokrojona w cząstki marchew i poczekaj aż się ugotuje.
  2. Odcedź marchew z wody. Zmiksuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  3. Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj do papki z marchwi.
  4. Kolejno dodaj: mąkę kukurydziana, rozpuszczony miód, przyprawy, jajko, oliwę i namoczone wcześniej bakalie.
  5. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy. 
  6. Dodać mąkę pszenna i kakao. Zgnieść na dość twarde ciasto. Jeśli nie jest twarde dosypać jeszcze trochę mąki pszennej.
  7. Ciasto przełożyć do formy  wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
  8. Pozostawić 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Piec w piekarniku ok. 1h  ( zalecana temperatura 180 stopni Celcjusza).
  10. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
  11. Zacząć robienie polewy.W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Posypać go wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!


Tagi: marchew   piernik  


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »