Święta tuż, tuż, a pomysłów na zdrowe słodkości w głowie brak? Nie martwcie się! Mamy dla was przepis na zdrowy i szybki w przygotowaniu piernik z marchwi, który nie zawiedzie nawet największego miłośnika deserów...
fot. piernik_z_marchwi
PRZYGOTUJ:
- pół szklanki wrzątku
- 1 kg marchwi
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu najlepiej lipowy lub wielokwiatowy
- jajko
- pół szklanki kakao
- pół szklanki maki pszennej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów laskowych
- przyprawy do smaku: cynamon,kardamon, zmielone goździki, pieprz czarny ( 1 łyżka)
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe ( polewa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do wrzącej wody dodaj pokrojona w cząstki marchew i poczekaj aż się ugotuje.
- Odcedź marchew z wody. Zmiksuj ją i odstaw do ostygnięcia.
- Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj do papki z marchwi.
- Kolejno dodaj: mąkę kukurydziana, rozpuszczony miód, przyprawy, jajko, oliwę i namoczone wcześniej bakalie.
- Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy.
- Dodać mąkę pszenna i kakao. Zgnieść na dość twarde ciasto. Jeśli nie jest twarde dosypać jeszcze trochę mąki pszennej.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
- Pozostawić 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku ok. 1h ( zalecana temperatura 180 stopni Celcjusza).
- Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
- Zacząć robienie polewy.W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Posypać go wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!