Lekkie, niskokaloryczne, kolorowe i zdrowe – zupy kremy to łatwy sposób na danie każdego dnia. Do ich przygotowania możesz użyć praktycznie każdego warzywa (a nawet niektórych owoców!) - mogą więc stanowić element Twojego menu przez cały rok. Dowiedz się, dlaczego warto przyrządzać zupy kremy, poznaj popularne warzywa na kremy i wybierz swój idealny dodatek do kremowej zupy!
Zupy kremy – dlaczego warto je przyrządzać?
Powodów jest kilka. Po pierwsze, zupy kremy to dania idealne w diecie odchudzającej lub bezmięsnej. Są przyrządzane przede wszystkim z warzyw – brokułów, kalafiora, pieczarek, pora, marchewki, cukinii, ziemniaków oraz bulionu. O tym, czy wybierzesz wywar warzywny czy drobiowy, a także o ewentualnych dodatkach możesz zadecydować sama. Jest to więc danie zazwyczaj lekkie, niskokaloryczne i zdrowe. Po drugie, zupy typu krem są niezwykle uniwersalne – możesz przyrządzić je niemal z każdego warzywa, a więc zajadać się nimi przez cały rok. I tak – wiosną spróbuj kremów z brokułów lub pora, latem – z kalafiora lub zielonego groszku, jesienią – z dyni lub grzybów, a zimą – z ziemniaków lub marchewki. Po trzecie, jedzenie kremów warzywnych jest także praktyczne dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą przegryzać pożywienia, a posiłki muszą przyjmować w płynnej postaci. Zupy kremy mają więc szereg zalet - są lekkie, uniwersalne, a do tego praktyczne.
Wartości odżywcze najpopularniejszych warzyw, z których przyrządzić możemy zupę krem
O każdej porze roku możesz zapewnić sobie dawkę witamin i składników odżywczych. Wiosenny krem z porów, letni krem z kalafiora, jesienny z dyni i zimowy z marchewki – sprawdź, jakich wartości odżywczych dostarczają warzywa, będące popularnymi składnikami kremowych zup:
Por – jego właściwości znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Okłady z liści pora są skutecznym lekarstwem na bóle reumatyczne, a sok z pora łagodzi kaszel. Oprócz tego por zawiera dużo żelaza (2.10 mg/100 g) zalecanego w diecie przy anemii.
Kalafior – to warzywo o potencjale antynowotworowym (dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom z grupy izotiocyjanów); wykazuje także działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu pomaga zwalczyć wrzody. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, mogą go więc z powodzeniem spożywać osoby z cukrzycą.
Dynia – uzupełnia niedobory witamin A i E, zawiera także minerały: beta-karoten, fosfor, magnez, cynk, potas. Dynia poprawia stan skóry – maseczka z dyni ujędrnia ją, poprawia jej koloryt i pomaga w walce z trądzikiem. Warzywo to wspomaga także sprawność seksualną mężczyzn.
Z czym możemy podać zupę krem - dodatki
Zupy kremy najlepiej podawać w miseczkach typu bulionówka. Kremy możemy ozdobić natką pietruszki, gałązką rozmarynu, kiełkami, listkiem mięty, płatkami migdałów itp. Z chrupiących dodatków do wyboru mamy: grzanki, krakersy (np. cebulowe), groszek ptysiowy, paluchy z ciasta francuskiego. Tego typu zupę możemy też wzbogacić o mączne przysmaki: makaron, uszka czy lane kluski. Dodatkami, na które poświęcić trzeba więcej czasu są natomiast: paszteciki z grzybami, krokiety z grzybami i kapustą czy klopsiki z jajek lub drobiu.
Prawdopodobnie istnieje tyle rodzajów kremów, ile gatunków warzyw. Podobnie jest z dodatkami: do wyboru mamy ziołowe, chrupiące, pieczone, smażone lub gotowane – możliwości jest wiele. Zupy kremy są zdrowe, kolorowe i różnorodne. Dodanie ich do swojego codziennego menu sprawi, że w Twojej kuchni nigdy nie zapanuje nuda. Polecamy!
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.