Ekorodzice

Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Autor: artykuł rekomendacyjny 2016.08.16, 19:16

Lekkie, niskokaloryczne, kolorowe i zdrowe – zupy kremy to łatwy sposób na danie każdego dnia. Do ich przygotowania możesz użyć praktycznie każdego warzywa (a nawet niektórych owoców!) - mogą więc stanowić element Twojego menu przez cały rok. Dowiedz się, dlaczego warto przyrządzać zupy kremy, poznaj popularne warzywa na kremy i wybierz swój idealny dodatek do kremowej zupy!


Zupy kremy – dlaczego warto je przyrządzać?


Powodów jest kilka. Po pierwsze, zupy kremy to dania idealne w diecie odchudzającej lub bezmięsnej. Są przyrządzane przede wszystkim z warzyw – brokułów, kalafiora, pieczarek, pora, marchewki, cukinii, ziemniaków oraz bulionu. O tym, czy wybierzesz wywar warzywny czy drobiowy, a także o ewentualnych dodatkach możesz zadecydować sama. Jest to więc danie zazwyczaj lekkie, niskokaloryczne i zdrowe. Po drugie, zupy typu krem są niezwykle uniwersalne – możesz przyrządzić je niemal z każdego warzywa, a więc zajadać się nimi przez cały rok. I tak – wiosną spróbuj kremów z brokułów lub pora, latem – z kalafiora lub zielonego groszku, jesienią – z dyni lub grzybów, a zimą – z ziemniaków lub marchewki. Po trzecie, jedzenie kremów warzywnych jest także praktyczne dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą przegryzać pożywienia, a posiłki muszą przyjmować w płynnej postaci. Zupy kremy mają więc szereg zalet - są lekkie, uniwersalne, a do tego praktyczne.


Wartości odżywcze najpopularniejszych warzyw, z których przyrządzić możemy zupę krem

O każdej porze roku możesz zapewnić sobie dawkę witamin i składników odżywczych. Wiosenny krem z porów, letni krem z kalafiora, jesienny z dyni i zimowy z marchewki – sprawdź, jakich wartości odżywczych dostarczają warzywa, będące popularnymi składnikami kremowych zup:


Por – jego właściwości znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Okłady z liści pora są skutecznym lekarstwem na bóle reumatyczne, a sok z pora łagodzi kaszel. Oprócz tego por zawiera dużo żelaza (2.10 mg/100 g) zalecanego w diecie przy anemii.


Kalafior – to warzywo o potencjale antynowotworowym (dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom z grupy izotiocyjanów); wykazuje także działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu pomaga zwalczyć wrzody. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, mogą go więc z powodzeniem spożywać osoby z cukrzycą.


Dynia – uzupełnia niedobory witamin A i E, zawiera także minerały: beta-karoten, fosfor, magnez, cynk, potas.  Dynia poprawia stan skóry – maseczka z dyni ujędrnia ją, poprawia jej koloryt i pomaga w walce z trądzikiem. Warzywo to wspomaga także sprawność seksualną mężczyzn.


Marchew – to źródło karotenoidów – związków odpowiedzialnych za kolor warzywa, a także będących przeciwutleniaczami. Marchew to najbogatsze źródło beta-karotenu, który wpływa na poprawę wzroku, zwiększa odporność organizmu, polepsza stan skóry i niweluje trądzik. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe.

Z czym możemy podać zupę krem - dodatki


Zupy kremy najlepiej podawać w miseczkach typu bulionówka. Kremy możemy ozdobić natką pietruszki, gałązką rozmarynu, kiełkami, listkiem mięty, płatkami migdałów itp. Z chrupiących dodatków do wyboru mamy: grzanki, krakersy (np. cebulowe), groszek ptysiowy, paluchy z ciasta francuskiego. Tego typu zupę możemy też wzbogacić o mączne przysmaki: makaron, uszka czy lane kluski. Dodatkami, na które poświęcić trzeba więcej czasu są natomiast: paszteciki z grzybami, krokiety z grzybami i kapustą czy klopsiki z jajek lub drobiu.


Prawdopodobnie istnieje tyle rodzajów kremów, ile gatunków warzyw. Podobnie jest z dodatkami: do wyboru mamy ziołowe, chrupiące, pieczone, smażone lub gotowane – możliwości jest wiele. Zupy kremy są zdrowe, kolorowe i różnorodne. Dodanie ich do swojego codziennego menu sprawi, że w Twojej kuchni nigdy nie zapanuje nuda. Polecamy!



Przeczytaj także:

Tea time is coming

Tea time is coming

Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania,... więcej »
Najczęstsze wady stóp u dzieci i dorosłych

Najczęstsze wady stóp u dzieci i dorosłych

Na wady stóp narażone są różne grupy, między innymi sportowcy, kobiety chodzące w butach na wysokich obcasach oraz osoby otyłe, często przebywające w pozycji stojącej oraz cierpiące na schorzenia mięśni. Które wady stóp najczęściej... więcej »
Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca, którą produkują gruczoły sutkowe bydła pod koniec ciąży oraz tuż po porodzie. Jako pierwszy pokarm nowo narodzonego bydlęcia, podobnie jak siara ludzka, siara bydlęca odgrywa istotną rolę w... więcej »
Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Osoby w średnim wieku coraz częściej korzystają z zabiegów medycyny estetycznej, szukając sposobów na poprawę wyglądu i zatrzymanie upływu czasu. Czy to odpowiedni moment na takie zmiany i jakie zabiegi warto rozważyć? ... więcej »
Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Biegunka u dziecka to problem, którego każdy rodzic doświadczył wielokrotnie. Z reguły dolegliwość ta ustępuje w ciągu kilkunastu godzin lub kilku dni, i przy właściwym leczeniu (skuteczne nawadnianie!) nie powoduje żadnych uszczerbków na... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »