Ekorodzice

Budyń domowej roboty

Autor: mama_na_obcasach - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 12:14
Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, a ja zaprezentuję Wam mój ulubiony.
fot. Budyń domowej roboty

PRZYGOTUJ
  • żółtko
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 3 łyżki kakao
fot. Budyń domowej roboty
KROK 1:
W jednej szklance mleka mieszamy żółtko, cukier, mąkę i kakao. Możemy w tym celu użyć miksera lub blendera.  
KROK 2: Resztę mleka z masłem należy zagotować, następnie wlewamy naszą zmiksowaną masę. 
KROK 3: Nie przerywając mieszania, gotujemy aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Następnie przelewamy do miseczek - możemy przyozdobić według uznania.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Stosując zaproponowane przeze mnie proporcje, budyniu powinno wystarczyć na 4 małe miseczki. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK




Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów