Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, a ja zaprezentuję Wam mój ulubiony.
fot. Budyń domowej roboty
PRZYGOTUJ
- żółtko
- 2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 3 łyżki kakao
fot. Budyń domowej roboty
KROK 1: W jednej szklance mleka mieszamy żółtko, cukier, mąkę i kakao. Możemy w tym celu użyć miksera lub blendera.
KROK 2: Resztę mleka z masłem należy zagotować, następnie wlewamy naszą zmiksowaną masę.
KROK 3: Nie przerywając mieszania, gotujemy aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Następnie przelewamy do miseczek - możemy przyozdobić według uznania.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Stosując zaproponowane przeze mnie proporcje, budyniu powinno wystarczyć na 4 małe miseczki.