Przez wiele lat kobiety będące na diecie wegańskiej w ciąży były bardzo krytykowane za bezmięsny sposób odżywiania. Wówczas „zmuszano” je, aby przynajmniej na czas ciąży spożywały produkty mięsne dla dobra dziecka. Obecnie wraz z intensywnym rozwojem nauk żywieniowych można śmiało powiedzieć, że prawidłowo zbilansowana dieta wegańska warunkuje prawidłowy rozwój dziecka.
fot. www.sxc.hu
Weganizm definiowany jest jako styl życia polegający na odrzuceniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby deklarujące pozostawanie na diecie wegańskiej zaznaczają że praktykują ją z kilku powodów:
- Etycznych
- Zdrowotnych
- Ekologicznych
- Duchowych
- Religijnych
1 listopada uznawany jest jako światowy dzień weganizmu.
- The American Dietetic Association and Dietitians w Kanadzie uznało, że dobrze zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i odpowiednia dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, w tym także dla kobiet w ciąży.
- Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Nottingham oraz tamtejszy College wykazały, że nie ma istotnych dowodów na poparcie hipotezy, że dieta wegańska może ograniczyć podaż niezbędnych substancji odżywczych dla dziecka w czasie ciąży.
- Ponadto wykazano, że kobiety w ciąży na diecie wegańskiej były rzadziej narażone na wystąpienie stanu przedrzucawkowego.
Dlatego też ciężarna kobieta, która jest weganką, nie musi zmieniać swojego sposobu odżywiania pod warunkiem:
- konsultacji z dietetykiem klinicznym w celu szczegółowej oceny jadłospisu pod względem podawanych składników odżywczych wraz z dietą;
- dopasowania swojego menu do fizjologii ciąży;
- konsultacji z lekarzem prowadzącym;
- odpowiedniej suplementacji składnikami mineralnymi.
Zatem jak widać, model opieki ciężarnej na diecie wegetariańskiej jest bardzo podobny do modelu opieki nad ciężarną przebywającej na diecie zwyczajowej.
PODSTAWOWE ZASADY DLA CIĘŻARNEJ WEGANKI:
- Kobieta w ciąży powinna zwiększyć spożycie kaloryczności diety w ciąży zgodnie z zaleceniami norm żywieniowych (opracowanych przez IŻiŻ w Warszawie i obowiązujące na terenie Polski). W II trymestrze ciąży należy dostarczyć dodatkowo 360 kcal/dobę, a w III trymestrze 475 kcal/dobę.
- Ciężarna powinna dbać o spożywanie różnorodnej żywności. Posiłki powinny być urozmaicone. Tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju płodu.
- Tabela poniżej obrazuje ile porcji dziennie powinna spożywać weganka w ciąży w celu zapewnienia prawidłowego przebiegu ciąży.