Maliny leśne owocują w lipcu i w sierpniu. Owoce są smaczne i aromatyczne. Zawierają sole żelaza, miedź, dużo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych. Można je spożywać na surowo lub zrobić z nich soki, galaretki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszone są doskonałe jako środek napotny. Przewyższają maliny ogrodowe smakiem i wspaniałym aromatem. Owoce malin są także niezastąpione w łagodzeniu bólu miesiączkowego. |
Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i w sierpniu, a płatki kwiatów
zbieramy w czasie kwitnienia – począwszy od maja. Owoce i kwiaty
zawierają dużo witaminy C, flawonidów i karotenu, a także są bogate w
cukry, kwasy organiczne, pektyny, składniki mineralne i garbniki.
Owoców nie jemy na surowo, ale przerabiamy na soki, syropy, dżemy,
konfitury, marmolady, susze lub wina. Płatki są bardzo aromatyczne i
wykonujemy z nich syropy, konfitury oraz likiery. Dzika róża posiada działanie moczopędne oraz wzmacniające w grypie i przeziębieniu. Napar z
owoców zaleca się podczas problemów z bezsennością, jak również przy ogólnym wyczerpaniu. |
Płatki róży przebrać, opłukać, obciąć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z cytryny lub porzeczek, zalać nią płatki róży. Pozostawić do następnego dnia. Potem zlać sok, wyciskając płatki. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Gorący syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia zamknąć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę.
Jeśli ktoś nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszając go z syropem z agawy.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.