Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości.


SYROP Z BERBERYSU

Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Zwisające grona jagód są czerwone i podłużnie walcowate. Chociaż zawierają dużo cukrów są bardzo kwaśne, dlatego nie jemy ich w stanie surowym.  Zawierają również dużo witaminy C, barwników i garbników. Można  z nich robić syropy, konfitury, galaretki, wina, likiery i nalewki. Owoce berberysu działają przeciwgorączkowo i uspokajająco. Ponadto przeciwdziałają krwawieniu dziąseł. Poprawiają przemianę materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają lekko żółciopędnie oraz moczopędnie.

Składniki:
  • 1 kg berberysu
  • 1 kg brązowego cukru

Dojrzałe owoce berberysu przebrać, oczyścić, opłukać. Odcisnąć z nich sok w sokowirówce lub rozdusić owoce i przez gazę (rozpiętą nad rondlem) odsączyć sok. Sok wymieszać z cukrem, zagotować. Trzymać krótko na wolnym ogniu. Zlać gorący sok do słoików lub butelek, a następnie zamknąć.



SYROP Z DERENIA

Owoce derenia dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Są spore, czerwone i  wydłużone. Zawierają dużo witaminy C. Można je jadać na surowo, przerabiać na dżemy, soki, konfitury i nalewki. Mogą też posłużyć jako nadzienie do ciast i cukierków. Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe. Skutecznie radzi sobie również z biegunką u dzieci.

Składniki:
  • 1 kg derenia
  • 1 ½ kg brązowego cukru
  • 3 szklanki wody

Dojrzały dereń przebrać, oczyścić, opłukać. Z  wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucać dereń, zagotować kilka razy, odstawiając po każdym zagotowaniu. Syrop odcedzić, a  następnie zlać go do butelek lub słoików i dobrze zamknąć. Pozostałe owoce wykorzystać do kompotu.




Przeczytaj także:

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »
Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »