Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania tego sprzętu w każdej kuchni, a w szczególności tej „eko”. Wytłumaczę też, dlaczego jedzenie potraw z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia.
fot. www.sxc.hu
Na początek parę słów o
budowie parowaru. Składa się on z kilku elementów:
- Spód parowaru to podstawka, do której wlewa się odpowiednią ilość wody, po to by pod wpływem temperatury wytworzyła się z niej para.
- Następnie są pojemniki na żywność – najczęściej plastikowe i przezroczyste, by lepiej obserwować proces przygotowywania potrawy.
- Ostatnia część składowa tego urządzenia – pokrywa.
Zastosowanie parowaru w kuchni – jedzenie z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia:
- Mniejsze straty witamin i składników mineralnych.
W tradycyjnym gotowaniu spora część składników mineralnych, jak i witamin rozpuszczalnych w wodzie takich jak: witaminy z grupy B, C wydostaje się do wody, jest jakby wypłukiwana przez nią. Parowanie produktu powoduje znacznie mniejsze ich straty.
- Mniejsza ilości tłuszczu dodawanego do posiłku – a można w ogóle go nawet pominąć.
- Mniejsza ilość dodawanej soli.
-
Zachowanie jej koloru, smaku, aromatu i struktury – produkty nie są rozgotowywane.
- Gotowanie w parowarze jest uniwersalne.
Można w nim przyrządzić wszystkie produkty takie jak: warzywa, owoce, makarony, ryż, kasze, ryby, mięsa. Istnieją tylko nieliczne wyjątki: np. pomidory.
- Krótszy czas przygotowywania potrawy.
Parowar umożliwia przyrządzanie równocześnie kilku składników potrawy. Ponadto czas poświęcony na obróbkę cieplną jest krótszy z uwagi na temperaturę pary wodnej. Podczas gotowania na parze wartość ta sięga do 120oC, a w wodzie 100 oC.
- Wygoda – nic się nie przypali, nie wykipi, a pojemniki z łatwością można włożyć do zmywarki.
- Możliwość odgrzewania potraw, nawet tych, które wcześniej były przygotowane metodą tradycyjną.
Metoda gotowania za pomocą pary głównie jest zalecana osobom, które dbają o dietę ze względu na figurę, zdrowie i urodę. Charakteryzuje się ona tym, że jest lekkostrawna, a przy tym niskokaloryczna i pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Należy też zwrócić uwagę na fakt, że jest to idealny sposób na przygotowywanie dań maluszkom!