Ekorodzice

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.07.12, 00:57
Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie?  Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce, mąkę ziemniaczaną. Kto ma ochotę na małe słodkie co nieco?

fot. sxc.hu

Mus z poziomek
  • ½ kg poziomek
  • 3-4 białka
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 1 dag (1 łyżeczka) AGAR AGAR
Żelatynę namoczyć, zalać małą ilością wrzącej wody, rozpuścić i lekko przestudzić. Owoce przebrać, umyć na sicie, osączyć. Z białek ubić pianę. Do piany (ciągle ubijając) dodawać stopniowo cukier, owoce i żelatynę. Gdy mus zacznie gęstnieć, ułożyć go w salaterce, schłodzić.
Podawać z herbatnikami.


Kisiel z owoców dzikiego bzu czarnego
  • 25 dag (około dwie szklanki) owoców dzikiego bzu czarnego
  • 7 dag (1/3 szklanki) brązowego cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Zalać je dwiema szklankami wrzącej wody, ugotować, a następnie przetrzeć. Uzupełnić wodą ilość płynu do trzech szklanek. Dodać do smaku cukier. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niedużą ilością wody i wlewać, intensywnie mieszając, na gotujący się ”smak”. Zagotować, a następnie odstawić. Po lekkim ostudzeniu wylać do salaterek i ostudzić. Podawać sam lub przybrany bitą śmietaną i biszkoptami. Można osobno podać mleko lub sos waniliowy.
Można zastąpić bez innymi owocami, takimi jak jeżyny, żurawiny, berberys, maliny, czarne jagody.


Tagi: przetwory   syrop   mus  

Przeczytaj także:

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Chleb na zakwasie dla leniwych

Chleb na zakwasie dla leniwych

Przedstawiam Wam przepis na CHLEB NA ZAKWASIE – ja nazywam go dla leniwych, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia zakwasu..., a potem mieszamy wszystkie składniki. ... więcej »
Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów