Chłodnik z kwiatu akacji, kwiatu bzu czarnego lub czeremchy
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 10 gałązek akacji, bzu czarnego lub czeremchy
- 1 dag (1 płaska łyżka) mąki ziemniaczanej
- ½ cytryny
- cukier brązowy lub syrop z agawy ( posłodzić do smaku)
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance zimnego mleka. Resztę mleka (pozostawić ½ szklanki do rozmieszania z żółtkami) zagotować i do wrzącego wlać mleko z mąką, a kiedy ponownie się zagotuje, wrzucić kwiat akacji, bzu czarnego lub czeremchy i odstawić z ognia. Żółtka rozmieszać z ½ szklanki mleka i zmieszać z zupą. Z białek ubić pianę, nałożyć ją na wierzch zupy, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na około 10 minut. Zupę przelać do wazy, pozostawiając kwiat akacji lub inne kwiaty na dnie naczynia. W wazie doprawić ją sokiem z cytryny i cukrem. Przed podaniem schłodzić.
Galaretka z owoców czarnej porzeczki na surowo
- 1 kg porzeczek czarnych
- 1 kg brązowego cukru
Porzeczki przebrać, umyć na sicie. Następnie usunąć szypułki i przetrzeć owoce przez sito lub zemleć. Przecier z porzeczek utrzeć w makutrze ze stopniowo dodawanym cukrem. Cukier powinien się rozpuścić. Gotową galaretkę wlać do wygotowanych słoików, a następnie je zamknąć.
Syrop z kwiatów akacji
- 25-30 gałązek z kwiatami akacji w pełni rozkwitu
- 1 kg brązowego cukru
- 6-8 dag kwasku cytrynowego
- 1 l wody
Z cukru i wody przygotować syrop, przestudzić go do temperatury pokojowej, wymieszać z kwaskiem. Do syropu wrzucić kwiaty akacji oddzielone od łodyżek i pozostawić je w syropie 12-16 godzin. Po tym czasie odcedzić syrop, podgrzać szybko do temperatury wrzenia i od razu nalewać do wyparzonych butelek lub słoików i zamykać. Z syropu sporządzamy smaczny napój, dodając go do wody (najlepiej mineralnej) – 1 cześć syropu na 10 części wody.