Ekorodzice

Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Autor: Iwona Smęder 2010.01.19, 23:55
Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy lubowali się w tym specjale. A Marek Aureliusz brał nawet kąpiele z jego dodatkiem, bo miał dać mu siłę i wzmocnić ciało. Jednak cudowne właściwości szafranu widoczne są przede wszystkim w kuchni i w tym przypadku obalimy powiedzenie - wszystko złoto, co się świeci.

Szafran to najcenniejsza przyprawa świata i zarazem jedyna, która jednocześnie nadaje potrawie barwę, aromat i smak. Jego nazwa pochodzi od wyrazu az-zafaran o arabskich i perskich korzeniach - oznacza zarówno nitkę, jak i kolor żółty. Pozyskiwanie szafranu z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne - na 1 kilogram potrzeba aż 170 tys. kwiatów. Po zbiorze, który odbywa się wcześnie rano, gdy kwiat ledwo się otworzy, suszone są pręciki. W trakcie tego procesu tracą ponad połowę swojej wagi. Mniej więcej po miesiącu nieustannego suszenia szafran jest gotowy do użycia. Nie dziwi więc fakt, że jest to najdroższa przyprawa świata, cenniejsza nawet od złota. Dlatego też jest bardzo często fałszowana, jednak łatwo rozpoznać podróbki, ponieważ nadają potrawie jedynie barwę. Gdy aromat nie jest rozpoznawalny, bardzo prawdopodobne, że użyta została mieszanka sporządzona z nagietka lub ostu. By uniknąć podstępnych oszustów zaleca się kupowanie szafranu tylko w postaci nitek, a nie zmielonego.

Szafran ma ogromne zastosowanie w kuchni. Świetnie nadaje się do urozmaicania potraw z ryżu, drobiu, ryb, stosowany jest także do zup i sosów. Szczególną popularność zyskał w krajach śródziemnomorskich i orientalnych. Wystarczy mała nitka by potrawa nabrała przyjemnego, żółtego koloru, a smak lekko zgorzkniał.

Obecnie za niedościgniony wzór uchodzi szafran z terenów hiszpańskiej La Manchy. Znawcy i smakosze potrafią za kilogram wytwarzanej tam przyprawy zapłacić - bagatela - nawet tysiąc dolarów za kilogram! Swą popularność hiszpański szafran zawdzięcza przede wszystkim zapachowi; pomieszanie grzybów, lukrecji, dymu, pieprzu i drzewa sandałowego stanowi nie lada gratkę dla kulinarnych smakoszy.


UWAGA: Szafran dodany z umiarem podniesie rangę każdego dania. Jednak gdy przesadzimy, sprawi, że potrawa zgorzknieje i nie będzie nadawała się do spożycia!



Źródło: Kuchnie świata, www.kulinaria.foody.pl

Tagi: ciekawostka   drogi   nauka   przyprawa   złoto   szafran  

Przeczytaj także:

Neurotyczki i ekstrawertyczki wcześniej zostają matkami

Neurotyczki i ekstrawertyczki wcześniej zostają matkami

Sumienne oraz otwarte kobiety odkładają w czasie decyzję o macierzyństwie. Zupełnie inne podejście reprezentują panie o ekstrawertycznej oraz neurotycznej osobowości. Z badań naukowców wynika, że znacznie częściej wcześniej zostają... więcej »
Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Dieta zbyt bogata w czerwone i przetworzone mięso może zabić. Miłośnicy tego typu przysmaków powinni ograniczyć ilość jedzonej szynki czy pieczeni wołowej... W innym przypadku mogą stać się ofiarami raka jelita grubego. ... więcej »
Co warto wiedzieć na temat leków przeciwwirusowych?

Co warto wiedzieć na temat leków przeciwwirusowych?

Leczenie przeciwwirusowe opiera się głównie o kontrolowanie objawów zapalenia, obniżanie podwyższonej temperatury ciała i stosowanie odpowiednio dobranych leków przeciwwirusowych. Dostępnym w Polsce preparatem tego typu jest inozyna, która... więcej »
Alergia pokarmowa u dzieci poczętych wczesną wiosną?

Alergia pokarmowa u dzieci poczętych wczesną wiosną?

Jeśli planujecie dziecko, postarajcie się o nie przed kwietniem! Jak donosi "Daily Mail", maluchy poczęte wczesną wiosną są znaczne bardziej narażone na alergie pokarmowe – zwłaszcza na mleko i jajka... ... więcej »
Biżuteria z mleczaków

Biżuteria z mleczaków

Dziś chyba już nikogo nie dziwi maleńki diamencik umieszczony w zębie, błyszcząca ozdoba, drobny kamyczek przykuwający uwagę. Ostatnio jednak ząb nie tylko jest ozdabiany, ale sam zamienił się w ozdobę. Na dość nietuzinkowy pomysł... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »