fot. www.sxc.hu
Kwas foliowy to witamina z grupy B mająca ogromne znacznie w budowie układu nerwowego dziecka oraz syntezie kwasów nukleinowych wchodzących w skład DNA.
- Jej niedobory przyczyniają się do powstawania wad cewy nerwowej (rozszczep kręgosłupa), z której formułuje się układ nerwowy.
- Ponadto kwas foliowy zapobiega przedwczesnym porodom i zmniejsza ryzyko ich nastąpienia aż o 50%!. Zbyt mała podaż kwasu foliowego w diecie powoduje również niedokrwistość u matki.
- Zbyt mała podaż kwasu foliowego w diecie powoduje również niedokrwistość u matki, która bardzo niekorzystnie wpływa na dziecko.
DAWKOWANIE: Eksperci zalecają każdej kobiecie w wieku rozrodczym uzupełnianie kwasu foliowego w ilości
0,4mg na dobę w formie tabletek. Preparaty te powinni spożywać także
mężczyźni, którzy wkrótce mają zostać ojcami, gdyż kwas foliowy wpływa bardzo silnie na jakość plemników. Mężczyznom zaleca się stosowanie tych samych preparatów kwasu foliowego i w tym samych ilościach jak kobietom, czyli
0,4mg.
Jednak poza preparatami kwasu foliowego, bardzo ważna jest dieta zapewniająca duże ilości tej witaminy. Dlatego każdej kobicie ciężarnej dietetycy zalecają spożywanie
warzyw, jak:
- brokuły,
- sałata,
- pomidory,
- fasola i szpinak,
oraz
owoców:
Są to produkty bogate nie tylko w kwas foliowy, ale również w:
beta karoten – podobnie jak kwas foliowy chroni przed wadami cewy nerwowej, jest antyutleniaczem,
błonnik – ułatwia trawienie,
cynk – wykazuje działanie odtruwające, wpływa na narządy rozrodcze,
selen – jest antyutleniaczem,