magnez – jego niedobory wpływają na zaburzenia cyklu miesiączkowego, co obniża płodność,
potas – chroni przed nadciśnieniem, które w ciąży stanowi ryzyko wystąpienia tzw. stanu przedrzucawkowego,
żelazo – chroni przed niedokrwistością niedobarwliwą,
witaminy: C i z grupy B – warunkują one prawidłowy przebieg owulacji, budowę hormonów płciowych, syntezę kwasów nukleinowych: DNA i RNA oraz rozwój endometrium.
Składniki odżywcze zawarte w tych produktach wpływają również na budowę męskich hormonów płciowych i budowę plemnika, więc dieta obfitująca w nie powinna dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Poza wymienionymi warzywami i owocami dobrym źródłem
kwasu foliowego w czasie ciąży są też:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- drożdże,
- nasiona słonecznika,
- orzechy.
Dlatego dieta kobiety w ciąży powinna zawierać także te produkty spożywcze. Poza kwasem foliowym dostarczają również dużych ilości magnezu i cynku oraz witamin z grupy B, stanowią więc bardzo wartościowe źródło wielu substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dopiero tak zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich wymienionych składników odżywczych i wielu innych, jest optymalna dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę. Warto zadbać, aby w tym czasie sposób żywienia była racjonalny i zrównoważony, gdyż na pewno zaprocentuje to prawidłowym rozwojem maluszka.
Autor artykułu: mgr dietetyk Justyna Jessa
Kontakt: justynajessa.dietetyk@wp.pl