Ekorodzice

Wysiłek fizyczny a odchudzanie

Autor: Tłumaczenie Jolanta Walczyk 2010.02.09, 21:00
Żaden lek nie potrafi tego co może wysiłek fizyczny, zwłaszcza taki, który buduje nasze mięśnie. Dlaczego wysiłek fizyczny jest tak skuteczny w przypadku otyłości? Czy dlatego, że spala kalorie? Jest to raczej wątpliwe, gdy weźmiemy pod uwagę, że 20 minut intensywnego biegania to równoważy zaledwie jedno ciastko czekoladowe. Otóż oprócz spalania kalorii są trzy powody, dla których wysiłek fizyczny jest tak ważny.

fot. www.sxc.hu



Według profesora z San Francisco Roberta Lustinga tajemnica ginących centymetrów po wysiłku fizycznym nie tkwi wcale w spalonych kaloriach...


Otóż profesor uważa, że wysiłek fizyczny:

  • Zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę.

    Innymi słowy nasza trzustka może produkować jej mniej. A mniej insuliny we krwi oznacza mniejszą ilość cukru zamienioną na tłuszcz.


  • Zmniejsza poziom kortyzolu.

    To hormon, który wzrasta w naszym organizmie wraz ze zwiększonym stresem. A co najważniejsze, kortyzol powoduje odkładanie tłuszczu trzewnego odpowiedzialnego za patologiczny metabolizm. Poprzez zmniejszenie poziomu kortyzolu redukujemy ilość odkładanego tłuszczu i ograniczamy łaknienie. Choć powszechnie uważa się, że wysiłek fizyczny wzmaga apetyt, w rzeczywistości jest odwrotnie.



  • Pomaga oczyścić organizm z fruktozy.

    Jak tłumaczy prof. Lustig, fruktoza to cukier zawarty w owocach, który jest trucizną dla naszej wątroby. W roku 1970 spożycie fruktozy wynosiło mniej niż 250 gramów, a w 2003 roku wzrosło aż do 28 kg! Organizm ludzki nie jest przystosowany do przetwarzania takiej ilości cukru.


Jak wynika z badań przeprowadzonych przez pismo medyczne "Journal of the American Medical Association" osoby systematycznie ćwiczące żyją o wiele dłużej od tych, które przestają ćwiczyć po trzydziestce, a ich płuca oraz serce pracują sprawniej. 


O zaletach ćwiczeń można by mówić bez końca. Ważne, żeby nie poprzestawać na samej teorii!




Robert Lustig

Jest profesorem Endokrynologii Dziecięcej na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco
. Od 10 lat bada przyczyny wzrostu epidemii otyłości w ostatnich trzech dekadach w USA. Jego prace badawcze poświęcone są zagadnieniom związanym z odchudzaniem i wysiłkiem fizycznym a mózgiem człowieka. W ciągu tego czasu uczony wykonał cały szereg eksperymentów, które potwierdziły, że to hormon insuliny odpowiada za to, ile jemy.




Wykład profesora pt. "Gorzka prawda w cukrze".



Jeśli zainteresował Was artykuł, to koniecznie zobaczcie film!

Źródło: Tekst powstał na podstawie wywiadu z prof. Robertem Lustigiem, jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący audycje na tematy zdrowia w radiu ABC.

Przeczytaj także:

Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Osoby w średnim wieku coraz częściej korzystają z zabiegów medycyny estetycznej, szukając sposobów na poprawę wyglądu i zatrzymanie upływu czasu. Czy to odpowiedni moment na takie zmiany i jakie zabiegi warto rozważyć? ... więcej »
Jak pomóc maluszkowi walczyć z alergią?

Jak pomóc maluszkowi walczyć z alergią?

Czynniki środowiskowe, skłonności genetyczne – coraz więcej jest powodów powstawania u dzieci alergii. Na szczęście można z uczuleniami walczyć, a także im zapobiegać. więcej »
Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Fotowoltaika to nowe, innowacyjne i ekologiczne rozwiązanie. Rozwija się bardzo prężnie i dynamicznie. Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę, jak można chronić środowisko i zadbać o swoje lepsze jutro. Z tego właśnie powodu wybierają... więcej »
Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się... więcej »
Tea time is coming

Tea time is coming

Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
06.02.2011 20:45 - szkolas
Mądry artykuł!

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »