Szukacie zdrowej przekąski na letni piknik, którą łatwo spakujecie do torby. Nic prostszego! Czas wziąć się za przygotowanie razowych ciasteczek. W 20 minut przygotujecie pyszne i zdrowe przekąski dla swoich dzieci!
Przygotuj:
- 140 g mąki razowej ( może być żytnia, orkiszowa, 3 zboża)
- 120 g masła 80%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio lub domowego proszku do pieczenia
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 20 sztuk posiekanych orzechów laskowych
- 75 g substancji słodzącej ( Polecamy artykuł Czym słodzić posiłki?)
- 120 g płatków owsianych górskich
Ciasteczka razowe - DIY
fot. ciasteczka razowe
- Masło ucieramy z substancja słodzącą. Ja akurat użyłam ksylitolu.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Intensywnie mieszamy do uzyskania gęstej masy.
- Wsypujemy do masy płatki owsiane, czekoladę i orzechy.Dokładnie mieszamy
- Formujemy z masy małe kulki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy łyżką, aby uzyskać kształt ciasteczek.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 15 minut
- Po upieczeniu otwieramy piekarnik i trzymamy je w nim jeszcze jeszcze ok. 5 minut.
- Wykładamy ciasteczka na talerz i czekamy aż wystygną. najlepiej poczekać min. ok. 1h