Według
Marka Flannagana, prezesa Fundacji na rzecz Wali z Rakiem (BBC), dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jednak dobrą wiadomością jest to, że czerwone mięso może być nadal częścią zdrowej, zrównoważonej diety.
Professor
Sally Davies, doradca naukowy w Departamencie Zdrowia, tłumaczy, że czerwone mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak żelazo, selen, cynk i witaminy z grupy B. Ale ludzie, którzy spożywają duże ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, powinni je ograniczyć.
Dr
Rachel Thompson, zastępca szefa nauki w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem, twierdzi, że ograniczenie spożywania mięsa zaproponowane przez WCRF jest dobrym posunięciem. Uważa także, że trzeba mocno podkreślać różnicę między czerwonym mięsem, które należy ograniczać oraz przetworzonym, które najlepiej unikać, jeśli tylko jest to możliwe.
W ubiegłym roku eksperci z Harvard School of Public Health w USA dowiedli, że jedzenie przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. 20 różnych badan opublikowanych na całym świecie wykazało, że u osób jedzących przetworzono mięso, występuje wyższe ryzyko:
- chorób serca o 42 procent,
- cukrzycy typu 2 o 19 procent.