Ekorodzice

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.02, 12:37
Dieta zbyt bogata w czerwone i przetworzone mięso może zabić. Miłośnicy tego typu przysmaków powinni ograniczyć ilość jedzonej szynki czy pieczeni wołowej... W innym przypadku mogą stać się ofiarami raka jelita grubego.

fot. www.sxc.hu


Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa w tygodniu do:
  • 500 g gotowanego mięsa,
  • ok. 700 g do 750 g niegotowanego mięsa.

W niektórych badań wykazano, że związki hemu nadające czerwonemu mięsu kolor, doprowadzają do uszkodzenia błony śluzowej jelita grubego.

WCRF namawia także do całkowitego unikania przetworzonego mięsa ze względu na jeszcze większe ryzyko raka jelita grubego. Według najnowszych ustaleń 3 800 przypadkom raka jelita grubego można by zapobiec co roku, jeśli jedlibyśmy mniej niż 70 g przetworzonego mięsa w tygodniu.

Przetworzone mięso oznacza każde mięso konserwowane przez:
  • wędzenie,
  • utwardzanie,
  • solenie,
  • jak również zawierające chemiczne środki konserwujące.
Uważa się, że proces konserwowania powoduje powstawanie czynników rakotwórczych, które mogą uszkadzać komórki ludzkie i umożliwiają rozwój raka.


Aby pomóc konsumentom Brytyjski Departament Zdrowia opublikował listę, która zawiera 70 gramowe porcje czerwonego oraz przetworzonego mięsa:
  • jedna średnia porcja placka pasterskiego,
  • dwa standardowe hamburgery z wołowiny,
  • sześć plasterków salami,
  • jeden kotlecik z jagnięcia,
  • dwa plasterki pieczeni jagnięcej, wołowej lub wieprzowej,
  • trzy plasterki szynki.

Źródło: www.dailymail.co.uk

Przeczytaj także:

Zwyczaje, przesądy i wróżby wigilijne

Zwyczaje, przesądy i wróżby wigilijne

Zadbaj, aby na stole było 12 potraw i żeby każdej skosztować. To zapewni ci urodzaj w całym nadchodzącym roku. Smak i kolejność potraw oraz ilość, jaką nałożyłeś, będzie świadczyć o tym, jak spędzisz kolejne miesiące w nadchodzącym... więcej »
Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Dwoje niemieckich architektów, do niedawna zupełnie anonimowych, rozgłos i międzynarodowe uznanie zyskało dzięki swemu niekonwencjonalnemu podejściu do sztuki. Od lat zajmują się przetwarzaniem odpadów i śmieci w prawdziwe dzieła architektoniczne...... więcej »
Sikanie pod prysznicem = oszczędzanie wody

Sikanie pod prysznicem = oszczędzanie wody

Ekolodzy i organizacje środowiskowe zbadały, że jedno naciśnięcie na klozetową spłuczkę, uwalnia aż 12 litrów wody, która w rzeczywistości nadaje się do spożycia. Takie jedno naciśnięcie w krajach dotkniętych suszą mogłoby uratować... więcej »
Telefon na... słońce?

Telefon na... słońce?

Ekologiczny boom pokazuje, że ludzie przywiązują wagę do środowiska i praktyczności, a co za tym idzie – korzystają z tego, co daje natura. Nie dziwi nas już bateria słoneczna na dachu domu, bramy czy furtki. Także samochody zasilane przez... więcej »
Pies i kot lekiem na alergię

Pies i kot lekiem na alergię

Nie ma wątpliwości, że noworodek przewraca świat rodziców do góry nogami. Wszystko kręci się wokół jednego małego człowieka. W tej nowej sytuacji najbardziej poszkodowane jest domowe zwierzę, dla którego właściciele nie mają już... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
19.08.2011 17:38 - madzioch
nareszcie ktoś dokładnie napisał jakie proporcje tego mięsa saą że tak powiem dopuszczalne.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »