Wiele specjalistów z zakresu nauk medycznych nie widzi przeszkód w stosowaniu naparów z herbaty w ciąży, ale trzeba je stosować ostrożnie. Herbatki ziołowe najczęściej bogate są w takie składniki mineralne jak wapń, magnez i żelazo. Mogą mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia ciężarnej. Jednak dietetycy kliniczni oraz żywieniowcy stanowczo podkreślają, że nie można z nimi przesadzać.
fot. J.Walczyk / Herbata w ciąży
Wiele matek zadaje sobie pytanie: czy może pić herbatę w ciąży i czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na jej dziecko? Na to pytanie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ istnieje wiele różnych herbat. Obecnie można wyróżnić 2 główne grupy: zwykłe i ziołowe.
HERBATY ZWYKŁE
Herbaty zwykłe uzyskuje się z liści roślin o nazwie „Herbata” należącej do rodzaju Camellia. Najbardziej znane to:
- Herbata czarna – jest najbardziej popularnym typem herbat. Otrzymywana w wyniku poddawania liści herbaty różnym procesom m.in. fermentacji, suszeniu. Dość wysoko przetworzona.
- Herbata zielona – ma bardziej delikatny smak niż herbata czarna. Nie jest ona poddawana procesom fermentacji, jedynie suszeniu.
- Herbata biała – uzyskiwana z młodych, jeszcze nierozwiniętych pęczków herbaty najczęściej w okresie wiosennym. Jedna z droższych herbat.
- Herbata żółta – uznana za jedną z najszlachetniejszych herbat. Pod względem otrzymywania zbliżona jest do uzyskiwania białej herbaty.
- Herbata czerwona – charakteryzuje się bardzo silnym i wyrazistym smakiem oraz zapachem.
- Herbata niebieska – cechą charakterystyczną jej produkcji jest proces półfermentacji.
Należy być jednak ostrożnym przy stosowaniu herbaty w ciąży. Żywieniowcy zwracają uwagę na 3 istotne aspekty zdrowotne herbat w odniesieniu do kobiet ciężarnych:
1. Zawierają EGCG
Galusan epigallokatechiny (EGCG) jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. EGCG ma właściwości profilaktyczne w celu zapobiegania rozwojowi komórek nowotworowych. Ta bardzo cenna właściwość, niestety ma poważną wadę. EGCG blokuje metabolizm kwasu foliowego. A wszystkie komórki, nie tylko komórki nowotworowe, potrzebują kwasu foliowego do prawidłowego wzrostu.
- W wieloczynnikowej analizie regresji przeprowadzonej przez M. Shiraishi i wsp (2008) z Uniwersytetu w Tokio wykazano, że wysokie spożycie zielonej herbaty może obniżyć stężenia kwasu foliowego w surowicy krwi w czasie ciąży.
- Dodatkowo badanie Correa’s A i wsp. z National Center for Environmental Health (USA) opublikowane w 2000 r. wykazało powiązanie między piciem herbaty przez ciężarne a rozszczepem kręgosłupa u ich płodu. Kobiety, które piły więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie, rodziły prawie trzy razy częściej dziecko z rozszczepem kręgosłupa. Galusan epigallokatechiny obniża stężenie kwasu foliowego we krwi matki, a tym samym może przyczyniać się do wad rozwojowych u dziecka.
Ta informacja z pewnością skłoni kobiety w ciąży do refleksji. Ciężarne powinny zrezygnować z picia zielonej herbaty przez 6 miesięcy przed planowanym zapłodnieniem oraz w pierwszym trymestrze ciąży (a więc w okresie kiedy zażywają preparaty kwasu foliowego).
2. Zmniejszają wchłanianie żelaza
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition (2001) sugerują, że wyciąg z zielonej herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego o 25%. Odpowiedzialne są za to garbniki, które łączą się z żelazem. Przez co zmniejszają wchłanianie tego składnika mineralnego z przewodu pokarmowego. Jest to m.in. poważny argument na ograniczenie spożycia herbaty w ciąży ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u ciężarnej. Kobieta w ciąży powinna unikać picia herbaty bezpośrednio przed, po i w trakcie posiłków. Jeśli ciężarna ma ochotę na filiżankę herbaty to tylko między posiłkami. Należy pamiętać, że nie można popijać herbatą suplementów żelaza, gdyż to również obniża wchłanianie żelaza.