Zdrowa kuchnia
2023.02.28 17:17
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?
Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie ekosystemu jelitowego. Kiedy...
więcej »
2022.07.07 13:32
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?
Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie u swojej pociechy, czy...
więcej »
2022.05.19 21:01
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?
Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy przepis na lemoniadę z arbuza?...
więcej »
2019.12.10 23:04
Czy mleko jest zdrowe?
Mleko ma bardzo wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników, dlatego też w ostatnim czasie jest bardzo duży spór na temat tego, czy krowie mleko jest faktycznie zdrowe. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą dowiedzieć się czy...
więcej »
2019.05.13 10:59
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?
Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z
nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na
kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać
również do przygotowywania wypieków. Sprawdź z pomocą,...
więcej »
2019.03.06 09:35
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro
Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki, patyczki i pył, ma dymny aromat,...
więcej »
2019.02.21 15:37
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej "odmrożonej"...
więcej »
2017.11.23 14:44
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej
Od
kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i
aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i
wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie
zdrowego menu oraz treningu gwarantuje utrzymanie...
więcej »
2016.12.19 10:39
Jakie garnki są najlepsze?
Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek, tym większa gwarancja,...
więcej »
2016.10.11 15:26
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały
Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji tradycyjnej zazwyczaj podaje...
więcej »