
Zdrowa kuchnia
2013.05.12 09:36
Domowy chleb
Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2
lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy
się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy?
Tutaj obejdzie się bez zakwasu. ...
więcej »
2013.03.24 10:04
Jak gotować w parowarze?
Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy
naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć
rzeczywistą potrzebę posiadania tego sprzętu w każdej kuchni,...
więcej »
2012.10.14 11:31
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?
Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co powinno znaleźć się w naszych...
więcej »
2011.08.10 12:43
Które suplementy diety naprawdę działają?
Pewnie
wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny
problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych
źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch
dziennikarzy z Anglii, którzy mnie zainspirowali do...
więcej »
2011.05.30 09:21
Placuszki gryczane
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w
przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne
i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...
więcej »
2011.03.28 15:08
Zdrowie to pestka
Owoce jemy na kilogramy, bo jak ich nie jeść - skoro są i smaczne, i zdrowe. Jednocześnie odruchowo wypluwamy twarde i gorzkie w smaku pestki. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wypluwamy to, co najcenniejsze...
więcej »
2011.03.11 14:10
Koktajl błonnikowy PRZEPISY
Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki
– to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu
grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i
wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa...
więcej »
2011.03.02 23:04
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?
Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem
Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już
zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są
zdrowsze i mniej kaloryczne. A po obżarstwie zafundujmy sobie...
więcej »
2011.03.02 18:02
Przepis na pączki bez jajek i mleka
Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością masła. A najbardziej zadowolone...
więcej »
2011.02.21 12:53
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby
Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i
oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna,
paznokcie, emocje i łzy. A w okresie wiosennym ma...
więcej »