Siekasz czosnek metalowym nożem lub wyciskasz miąższ za pomocą wyciskacza zrobionego z aluminium? STOP! Przez ten zwyczaj, Twoje potrawy mogą mieć posmak ostrej goryczki, a żołądek odmawia Ci posłuszeństwa. Dlaczego?
Otóż metalowy nóż pod wpływem siekania czosnku uwalnia w nim drażniące związki chemiczne (dwusiarczan dwuallilowy) nadając potrawom charakterystyczny, ostry smak i zapach. W celu uniknięcia tego procesu, najlepiej używać noży ceramicznych lub przed posiekaniem uderzyć czosnek drewnianym wałkiem lub rozgnieść go płazem noża. Proste, a może poprawić smak wielu potrawom i uchronić przed zgagą! Noże ceramiczne polecane są również do krojenia owoców i warzyw.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.
Zobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.