Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach kalafiora, kapusty oraz brukselek nie należy do najprzyjemniejszych, a co gorsza - jest ciężki do wywietrzenia. Dlatego wiele osób rezygnuje ze spożywania tych warzyw, tracąc przy tym sporą dawkę witamin. Jednak możemy uniknąć nieprzyjemnego... więcej »
Jak układać ubrania w szafie?

Jak układać ubrania w szafie?

Gdy twoja szafa pęka w szwach i nie masz pomysłu, jak sobie z tym poradzić, możesz skorzystać z naszych wskazówek. Przede wszystkim zrezygnuj z wieszania spódnic. Lepiej będzie, gdy zrolujesz je na reklamówce lub pergaminie i włożysz do szuflady.... więcej »
Odkurzanie podłóg – pomysł dla alergików

Odkurzanie podłóg – pomysł dla alergików

Gdy tylko poczujesz kurz, kręci Cię w nosie? Przeżywasz koszmar przy każdym zamiataniu? Nie musi tak być. Ważne, żeby utrzymać brud przy podłodze, wtedy reakcja alergiczna będzie mniejsza. Aby tego dokonać, wysyp fusy herbaciane na podłogę... więcej »
Brak prądu w domu

Brak prądu w domu

Przyzwyczailiśmy się, że jest i nie wyobrażamy sobie bez niego życia, ale cóż począć, gdy zabraknie prądu… Radzimy na wszelki wypadek schować kilka świec w zamrażarce. Dzięki niskiej temperaturze nie będą topić się latem, a podczas... więcej »
Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniane łyżki czy łopatki szybko się brudzą. Zostają na nich plamy, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia ślady. Jeśli przed każdym użyciem zanurzymy łyżkę w zimnej wodzie, będzie ona bardziej... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »